Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί ανακάλεσε την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου η MIG; Η πρώτη κόκκινη κάρτα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

tags :
 Γιατί ανακάλεσε την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου η MIG;  Η πρώτη κόκκινη κάρτα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Τι σηματοδοτεί η απόφαση της MIG να μην προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου παρ΄ ότι την είχε εξαγγείλει;
Σημειώνεται ότι η MIG είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 256,7 με την έκδοση 1 νέας για κάθε 3 παλαιές στην τιμή του 1 ευρώ.
Παράλληλα θα προχωρούσε σε εύθετη φάση στην υλοποίηση μετατρέψιμου ομολογιακού 684,7 εκατ ευρώ με την έκδοση 2 ομολογιών για κάθε 3 μετοχές.

Η απόφαση ανάκλησης της αύξησης κεφαλαίου ώστε να επανεξεταστεί από τον Σεπτέμβριο και όχι του ομολογιακού που ούτως ή άλλως σχεδιαζόταν για αργότερα τι παρασκήνιο υποκρύπτει και κυρίως τι σηματοδοτεί;
Η πρώτη αντίδραση της αγοράς σε μια τέτοια απόφαση ήταν ότι οι μέτοχοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου σε αυτή την φάση.
Γεγονός είναι ότι το Dubai ήταν θετικό στην αύξηση το IRF εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τον χρόνο  και όχι το ύψος της υλοποίησης της αύξησης όπως και άλλοι επενδυτές.  
Το Dubai ελέγχει το 17,28% της MIG, το IRF 13,88%, 2,7% η Marfin Popular bank και 19,6% οι ξένοι επενδυτές. Οι μικρομέτοχοι 45,3%.
Είναι προφανές ότι σε αυτή την συγκυρία οι επενδυτές είναι προβληματισμένοι αν θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στην Ελλάδα ειδικά οι ξένοι.
Όμως η βασική αιτία πίσω από την αναβολή δεν ήταν τόσο η συμμετοχή των επενδυτών.
Η αύξηση 256,7 εκατ δεν ήταν μεγάλη ενώ πρόσφατα η τράπεζα Marfin Popular bank συγκέντρωσε έως 550 εκατ.
Άρα οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αλλού.
Η  MIG διαθέτει κεφάλαια 2,1 δις και ρευστότητα 497 εκατ ευρώ.
Άρα τα 256,7 εκατ της αύξησης δεν θα έκαναν μεγάλη διαφορά.
Η βασική στρατηγική της διοίκησης Βγενόπουλου είναι ότι τα κεφάλαια θα αντλούνταν για τις αποκρατικοποιήσεις.
Ωστόσο φαίνεται ότι η  MIG   υπαναχωρεί από αυτό τον σχεδιασμό θεωρεί ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορεί ακόμη και να αποτύχει καθώς το ρίσκο που θα αναλάβει ένας επενδυτής σε μια χώρα που οικονομικά και πολιτικά είναι έωλη θα είναι τεράστιο.
Η MIG καθίσταται εκ νέου συντηρητική αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν διαβλέπει momentum από τις αποκρατικοποιήσεις.
Η MIG είναι η πρώτη εταιρία που ενώ θα είχε λόγο να διεκδικήσει π.χ. την ΕΥΑΘ με την Veolia τελικώς δεν θα κατέλθουν στον διαγωνισμό αν υπάρξει.
Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη κόκκινη κάρτα της αγοράς στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη είδηση από την απόφαση της MIG ήταν ότι δεν πιστεύει στις αποκρατικοποιήσεις και αποσύρει το όποιο δυνητικό ενδιαφέρον για τις εταιρίες του δημοσίου που θα ιδιωτικοποιηθούν.
Το βασικό επιχείρημα της MIG είναι ότι το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό είναι ρευστό και ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν χρειάζονται ρίσκα.
Από Σεπτέμβριο η MIG θα επανεξετάσει και την αύξηση και το ομολογιακό.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης