Τελευταία Νέα
Τράπεζες

ΕΚΤ: Παρατείνεται η παροχή ρευστότητας 10 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA

ΕΚΤ: Παρατείνεται η παροχή ρευστότητας 10 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA
Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν απόλυτα αναμενόμενη
(upd) Την παράταση της παροχής ρευστότητας, ύψους 10 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, ενέκρινε την παράταση της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 15 ημέρες.
Η απόφαση της ΕΚΤ θεωρούταν αναμενόμενη.
Ωστόσο, αν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα ή νέα παράταση του μνημονίου στις 2 Μαρτίου του 2015, τότε είναι βέβαιο πως η ΕΚΤ θα διακόψει κάθε άμεση παροχή ρευστότητας και έτσι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφερθούν στο ELA.


Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Η ΕΚΤ δεν θα αδειάσει τις ελληνικές τράπεζες, θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα και να ανανεώνει το ELA τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ωστόσο αν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα ή νέα παράταση του μνημονίου στις 2 Μαρτίου του 2015, τότε είναι 100% βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα διακόψει κάθε άμεση παροχή ρευστότητας και έτσι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφερθούν στο ELA.
Ρευστότητα θα υπάρχει πάλι μέσω του ευρωσυστήματος με επιτόκιο 1,55% ωστόσο αν υπάρξει σύγκρουση ΕΕ με Ελλάδας το συστημικό σοκ που μπορεί να δημιουργηθεί θα εντείνει τις εκροές καταθέσεων και το ELA μπορεί να μην επαρκεί.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το ακραίο και απευκταίο σενάριο δηλαδή του περιορισμού κεφαλαίων στα ATMs, εξέλιξη τουλάχιστον καταστροφική.
H EKT θα ανανεώσει την γραμμή ELA 10 δισεκ. για άλλες δυο εβδομάδες και αυτό αποτελεί μια τυπική διαδικασία, όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα δεν υπάρχει κίνδυνος.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι δεν θα φθάσουμε ως εκεί ωστόσο προειδοποιούν για τα εξής
1)Οι εκροές καταθέσεις μόνο τον Ιανουάριο έφθασαν τα 12 δισεκ. που σημαίνει ότι οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 148 δισεκ.
2)Η εκροή καταθέσεων υποχρεώνει τις τράπεζες να αυξάνουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ.
Η εξάρτηση από την ΕΚΤ έχει εκτοξευθεί στα 78 δισεκ. ευρώ και αυτό αποτελεί απόλυτη ένδειξη ότι το πρόβλημα γενικεύεται.
3)Το ELA έχει ήδη ενεργοποιηθεί φθάνει τα 2,5 δισεκ. αλλά αυτό δεν είναι τίποτε.
4)Αρχές Μαρτίου τα 50 δισεκ. ομολογιακά των τραπεζών που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεν θα είναι επιλέξιμα περιουσιακά στοιχεία από την ΕΚΤ όπερ σημαίνει ότι οι τράπεζες υποχρεωτικά θα πάνε στο ELA που μόνο από αυτό το σκέλος θα αυξηθεί τουλάχιστον 40 δισεκ. ευρώ.
5)Στους κόλπους της ΕΚΤ επικρατεί μια άποψη που η Ελλάδα δεν μπορεί να αψηφήσει.
Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα οι ελληνικές τράπεζες θα λαμβάνουν απρόσκοπτα ρευστότητα.
Αν δεν είναι η Ελλάδα σε πρόγραμμα που λήγει 28 Φεβρουαρίου τότε όλα τα assets των τραπεζών δεν θα θεωρούνται επιλέξιμα και αποδεκτά και υποχρεωτικά όλες οι τράπεζες θα πάνε στο ELA.
Στο ELA θα έχουν μεν ρευστότητα αλλά η ρευστότητα θα παρέχεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το ελληνικό banking δεν θα μπορεί να στηρίζεται στο ELA…και το σύστημα να λειτουργεί.
Το πρόβλημα θα έγκειται στο γεγονός ότι αν αυξηθούν οι εκροές το ELA δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εγγυήσεις και έναντι των εγγυήσεων θα λαμβάνουν ρευστότητα από την ΤτΕ μέσω του ELA με επιτόκιο 1,55%.
Όμως αν οι εκροές ενταθούν οι εγγυήσεις θα εξαντληθούν και η ρευστότητα του ELA δεν θα είναι επαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας.
Αυτή θα ήταν δραματική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες, την κοινωνία και την οικονομία.

(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015 - 08:14)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης