Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Matthieu Pigasse, ο... σοσιαλιστής της Lazard που τάσσεται υπέρ ενός haircut 50% στο ελληνικό χρέος

WSJ: Matthieu Pigasse, ο... σοσιαλιστής της Lazard που τάσσεται υπέρ ενός haircut 50% στο ελληνικό χρέος
Ο Matthieu Pigasse αυτοχαρακτηρίζεται ως ένας σοσιαλιστής υπέρ των αγορών
Στον Matthieu Pigasse, το στέλεχος της συμβουλευτικής Lazard, που τάσσεται υπέρ ενός haircut 50% στο ελληνικό χρέος, αναφέρεται σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Υπενθυμίζεται εδώ πως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα, ο Pigasse χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίο να επιβληθεί ένα haircut 50% στο ελληνικό χρέος που βρίσκεται στην κατοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της ΕΚΤ (ήτοι στην κατοχή του επίσημου τομέα).
Κατά τον Matthieu Pigasse, είναι απολύτως απαραίτητο να μειωθεί στο μισό το ελληνικό χρέος, κάτι που θα αντιπροσώπευε μία μείωση της τάξης των 100 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο 46χρονος Matthieu Pigasse είναι επικεφαλής του βραχίονα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς κυβερνήσεις στη Lazard, την επενδυτική τράπεζα που πρόσφατα προσέλαβαν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ουκρανία για να βοηθήσει να επαναδιαπραγματευτούν το χρέος τους.
Ο Matthieu Pigasse αυτοχαρακτηρίζεται ως ένας σοσιαλιστής υπέρ των αγορών.
Ο Pigasse έχει συμμετάσχει σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους που έχουν σημειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, δηλώνει η Deborah Zandstra, του νομικού γραφείου Clifford Chance.
"Ο διορισμός του Matthieu Pigasse από την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί μια θετική εξέλιξη", προσθέτει ο Zandstra.
Για τη Lazard, εισηγμένη στη Νέα Υόρκη από το 2005, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε κυβερνήσεις έχει γίνει μια σταθερή και αναπτυσσόμενη δραστηριότητα.
Μια ομάδα τραπεζιτών της Lazard, με επικεφαλής τον Pigasse, συμβούλευε την Ελλάδα το 2012 όταν η κυβέρνηση πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους (PSI+) που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία.
Τον Μάρτιο του 2012 η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι κατέβαλε ως αμοιβή στη Lazard το ποσό των 25 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες της.
Ο Francis Fitzherbert-Brockholes, ειδικός σε αναδιαρθρώσεις χρέους στο νομικό γραφείο White & Case, σημειώνει ότι ορισμένες κυβερνήσεις προτιμούν τη Lazard έναντι άλλων τραπεζών καθώς δεν έχει δραστηριότητα στη διαπραγμάτευση των κρατικών ομολόγων.
"Υπάρχει η αντίληψη ότι απουσιάζει η σύγκρουση συμφερόντων", προσθέτει ο Fitzherbert-Brockholes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης