Τελευταία Νέα
Τράπεζες

ΕΚΤ: Ενέκρινε την παροχή ρευστότητας 59,5 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ΕLA

ΕΚΤ: Ενέκρινε την παροχή ρευστότητας 59,5 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ΕLA
Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, καθώς θεωρεί απίθανη την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος
Τη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας, ύψους 59,5 δισ. ευρώ, προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, μετά την αιφνίδια απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, η κεντρική τράπεζα ενέκρινε την παροχή πρόσθετων χρημάτων, ύψους 59,5 δισ. ευρώ, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας μέσω του ELA.
Ας σημειωθεί πως η ΕΚΤ εγγυάται για τα 50 δισ. ευρώ, όπου ήδη έχουν χορηγηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και για τα 9,5 δισ. ευρώ, όπου αξιώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ
Μετά από απόφαση του ΔΣ της, το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως σταματά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες, ως collaterals (εγγυήσεις) για τη χορήγηση ρευστότητας.
H απόφαση της ΕΚΤ θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου, καθώς τότε λήγει η υφιστάμενη κύρια πράξη αναχρηματοδότησης (current main refinancing operation).
Η κίνηση οδηγεί καθολικά τις ελληνικές τράπεζες στον μηχανισμό έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA), με το ποσό να υπολογίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr, στα 80 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως σταματά να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, διευκρινίζοντας πως η απόφασή της αυτή βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τους ισχύοντες κανόνες του Ευρωσυστήματος.
Η ΕΚΤ εξηγεί πως έλαβε αυτή την απόφαση, καθώς θεωρεί πως είναι σχεδόν απίθανη η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Η ΕΚΤ εξηγεί επίσης πως η απόφασή της να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals δεν έχει αντίκτυπο στο status των ελληνικών τραπεζών.
Όπως προσθέτει η ΕΚΤ, οι ανάγκες σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μπορούν να καλυφθούν από τους μηχανισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πλήρη εναρμόνιση με τους κανονισμούς του ευρωσυστήματος.
Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, η ΕΚΤ αποφάσισε να βάλει φρένο στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή ρευστότητα.
Η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά collaterals ελήφθη την Τετάρτη 4/2, δηλαδή την ίδια μέρα που ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.
Η απόφαση της ΕΚΤ αποδεικνύει τη σκληρή στάση που τηρεί η Φρανκφούρτη απέναντι στις απόπειρες της Αθήνας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης να διασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μέχρι να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της για το "νέο συμβόλαιο" που επιδιώκει.

Τι σημαίνει η απόφαση σοκ της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες;
Η απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά assets ως εγγύηση από τις 11 Φεβρουαρίου είναι σίγουρα ένα μεγάλο πλήγμα για τις ελληνικές τράπεζες...όμως προσοχή δεν θα έχουν πρόβλημα ρεσυτότητας.
Ρευστότητα θα διαθέτουν αλλά το περιβάλλον παροχής ρευστότητας έχει δραματικά επιδεινωθεί.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 78 δισεκ. από την ΕΚΤ και 2,5 δισεκ. από το ELA και έναντι όλων αυτών έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις 72 δισεκ. στην ΕΚΤ, 23 δισεκ. στην ΤτΕ και άλλα 20 δισεκ. στην ΤτΕ δηλαδή 115 δισεκ. assets.
Τα 115 δισεκ. υποχρεωτικά θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος που μέσω του ELA θα χορηγεί την ίδια ρευστότητα περίπου 80 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες με επιτόκιο 1,55%.
Το επιτόκιο του ELA είναι 1,55% και της ΕΚΤ 0,05%.
Το πρόβλημα δεν είναι το επιτόκιο αλλά η αστάθεια που θα προκληθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το κίνδυνο να υπάρξει νέα έξαρση bank run.
Σε μια περίοδο όπου μόνο τον Ιανουάριο έφυγαν 12 δισεκ. καταθέσεις υποχωρώντας στα 148 δισεκ. είναι σχεδόν βέβαιο ότι πάλι θα υπάρξουν εκροές καταθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης