Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Αβεβαιότητα για το μέλλον του πετρελαίου – Απρόβλεπτη η πορεία που θα ακολουθήσει

ΔΝΤ: Αβεβαιότητα για το μέλλον του πετρελαίου – Απρόβλεπτη η πορεία που θα ακολουθήσει
Σε νέα έκθεσή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται πως η αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να διαψεύσει κάθε οικονομική πρόβλεψη
Το πετρέλαιο ενδέχεται να κινηθεί ανοδικά, ενδέχεται και να υποχωρήσει σε ακόμα χαμηλότερες τιμές, αναφέρει το ΔΝΤ ως πρόβλεψη για την τιμή του «μαύρου χρυσού», ως μια παραδοχή της αδυναμίας του να προβεί σε κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση.
Σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου ενισχυθεί, σημειώνει το ΔΝΤ, τότε οι προβλέψεις του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία θα διαψευστούν.
Από την άλλη πλευρά, αν η τιμή του πετρελαίου δεχτεί νέες πτωτικές πιέσεις, τότε η ζήτηση ενδεχομένως να ενισχυθεί περισσότερο από όσο είχε προβλέψει το Ταμείο, όταν υιοθέτησε εκτίμηση ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,5%.
Σε σημείωμά του προς την Fed, το ΔΝΤ συνιστά στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να μην ρίξει το βάρος των αποφάσεων της στις τιμές του πετρελαίου, το μέλλον των οποίων κρίνεται αβέβαιο, εκτός και αν φαίνεται να προκαλεί μακροπρόθεσμες συνέπειες στον πληθωρισμό.
Προειδοποίησε, επίσης, ότι οι διαφορετικές νομισματικές πολιτικές, που ασκούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, απειλούν με έντονη μεταβλητότητα την παγκόσμια οικονομία και με απότομες κεφαλαιακές εκροές, κυρίως τις αναδυόμενες οικονομίες, που βασίζονται στην εξαγωγή πετρελαίου.
Ειδικότερα, η Cristine Lagarde, σημειώνει πως «οι οικονομίες των εν λόγω χωρών απειλούνται ιδιαιτέρως, καθώς την τελευταία 5ετία έχουν προβεί σε μεγάλα δάνεια σε δολάριο.
Η τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει υποχωρήσει κατά 50% από τα μέσα Ιουλίου, όταν και άρχισε να διολισθαίνει, θα είναι το κεντρικό ζήτημα της Συνόδου των G20 στην Κωνσταντινούπολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης