Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Προκλητικός ο Τσίπρας, στήνει σκηνικό σύγκρουσης με την Ε.Ε.

CNBC: Προκλητικός ο Τσίπρας, στήνει σκηνικό σύγκρουσης με την Ε.Ε.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν έδειξε πρόθυμος να λάβει υπόψη του τις προειδοποιήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους να παραμείνει προσηλωμένος στις δεσμεύσεις της χώρας, σημειώνεται
Σε πορεία σύγκρουσης με τους ευρωπαίους εταίρους του οδηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, αναφερόμενο στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυριακής, με τις οποίες απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
Όπως σημειώνεται, στην πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο ως πρωθυπουργού, δεν έδειξε πρόθυμος να λάβει υπόψη του τις προειδοποιήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους να παραμείνει προσηλωμένος στις δεσμεύσεις της χώρας, τονίζοντας ότι θα σεβαστεί πλήρως ό,τι ανέφερε προεκλογικά, να θεραπεύσει τις πληγές της λιτότητας που αποτελούσε προϋπόθεση για τη βοήθεια προς τη χώρα.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δεν θα παράγει όμως μη ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα και πρόσθεσε ότι το σχέδιο διάσωσης απέτυχε.
Προχωρώντας σε μια συμβολική κίνηση, που είχε άμεσο στόχο τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας, ο Αλ Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του με την υπόσχεση ότι θα ζητήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Παράλληλα, απέκλεισε επέκταση του προγράμματος διάσωσης πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία «γέφυρα» μέσα στις επόμενες 15 ημέρες που θα κρατήσει την Ελλάδα στη ζωή.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, έλληνες αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ένα μεταβατικό σχέδιο προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας τους επόμενους μήνες, ενώ θα διαπραγματεύεται μια συμφωνία για το χρέος της.
Με το πρόγραμμα γέφυρα, τα κυβερνητικά στελέχη θα προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν τον τρόπο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ίσως με επέκταση πληρωμών, αποπληρώνοντας μόνον τους τόκους.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, δεν χρειάζεται να συμβούν όλα μονομιάς.
«Ο ρυθμός υλοποίησης των υποσχέσεών μας έχει ορίζοντα τεσσάρων ετών», δήλωσε ο αξιωματούχος και τόνισε ότι από τις επαφές που είχε με θεσμικούς εταίρους στην Ε.Ε., είναι εφικτή μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.
«Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία είναι πιθανό να χρειαστούν χρόνο για να τα διαπραγματευτούμε, όπως το θέμα του χρέους, όμως είμαστε απόλυτα έτοιμοι να συμφωνήσουμε τώρα για τα περισσότερα θέματα ως μέρος ενός πλήρους προγράμματος», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης