Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Το QE του Draghi δεν είναι αρκετό για την τόνωση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης

Standard and Poor's: Το QE του Draghi δεν είναι αρκετό για την τόνωση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης
Τα μέτρα θα έχουν μόνον μέτριο αντίκτυπο στις τράπεζες της Eυρωζώνης
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με το οποίο ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, θέλει να αναζωογονήσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και να απομακρύνει το φάντασμα του αποπληθωρισμού θα έχουν μέτριο αντίκτυπο στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Standard & Poor's που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης ξεκαθαρίζει ότι αυτές οι θετικές συνέπειες δεν θα είναι μόνον μέτριες, αλλά θα διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα.
Ένα από αυτές τις επιπτώσεις, θα είναι προφανώς το γεγονός ότι οι τράπεζες θα απολαμβάνουν άφθονη και φθηνή ρευστότητα, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.
Η μείωση αυτή, ωστόσο, θα είναι ιδιαίτερα αισθητή σε χώρες όπου οι δαπάνες δεν έχουν ακόμη μειωθεί.
Αυτή η άφθονη ρευστότητα, επίσης, μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες έμμεσες επιπτώσεις, με την Standard & Poor's να προειδοποιεί ότι η αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων από τους επενδυτές μπορεί να καταλήξει σε «φούσκες» σε περιουσιακά στοιχεία, όπως για παράδειγμα οι μετοχές.
Επιπλέον, οι αναλυτές της S&P εκτιμούν ότι σε χώρες όπου η ζήτηση πιστώσεων εξακολουθεί να παραμένει περιορισμένη, όπως στην Πορτογαλία και την Ιταλία, το πρόγραμμα QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν θα είναι αρκετό για να αναζωογονήσει την πίστωση.
Το άθροισμα αυτών των δύο δυναμικές (πλεονάζουσα ρευστότητα και χαμηλή ζήτηση για πίστωση) έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε όλες τις οικονομίες.
Αν σε κάποιες μπορούσε να προκαλέσει «φούσκες», σε άλλες θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό της διαδικασίας προσαρμογής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης