Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μηχανισμός προστασίας για πάνω από 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων η απαγόρευση πλειστηριασμών α΄ κατοικίας

Μηχανισμός προστασίας για πάνω από 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων  η απαγόρευση πλειστηριασμών α΄ κατοικίας
Ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων ανέρχεται σε 5.394.512 ή το 96,8% του συνόλου
Οι εννέα στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση παγώματος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με βάση τα κριτήρια που έβαλε ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκη με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη.
Ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων ανέρχεται σε 5.394.512 ή το 96,8% του συνόλου. 
Η αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή ανέρχεται σε 386 δισ ευρώ όταν η συνολική αξία των ακινήτων υπολογίζεται στα 520,4 δισ, σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες του υπουργείου Οικονομικών.
Η πρόταση νόμου θα απαγορεύει τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας για ένα χρόνο.
Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αναφορικά με τις υποχρεώσεις των οφειλετών έναντι των τραπεζών.
Πηγή του υπουργείου ανέφερε ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στους πλειστηριασμούς καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε χωρίς νομική προστασία τους δανειολήπτες.
Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ξεχωριστή διάταξη που θα αφορά τους ανέργους δανειολήπτες , για τους οποίους αναμένεται «κούρεμα» και στη περίπτωση που διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς για το οφειλέτη θα προβλέπεται νέος γύρος διευκολύνσεων.
Η κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ είπε ότι πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων ενώ η δωδεκάμενη απαγόρευση των πλειστηριασμών είναι μέτρο άμεσης προστασίας των δανειοληπτών και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
Το bankingnews.gr ζήτησε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να σχολιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Σταθάκη.
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης ανέφερε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες και αναμένουν την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με τον αριθμό των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και την αξία τους, μόλις το 3,2% των ιδιοκτητών έχουν στην κατοχή τους αξία ακινήτων με αντικειμενική αξία πάνω από 400.000 ευρώ.
Οι 492 ιδιοκτήτες κατέχουν ακίνητα αξίας 4,1 δισ ευρώ.

ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης