Τελευταία Νέα
Διεθνή

Siluanov: Η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις οικονομικές της αποφάσεις, παρά τις υποβαθμίσεις

Siluanov: Η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις οικονομικές της αποφάσεις, παρά τις υποβαθμίσεις
Σε υποβάθμιση του δημοσίου χρέους της χώρας από Ba1 από Βaa3, με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος Moody's
Την πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις οικονομικές αποφάσεις που έχει λάβει, παρά τις υποβαθμίσεις σε επίπεδα μη επένδυσης από διεθνείς οίκους, τόνισε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, με δηλώσεις του σήμερα, Τρίτη.
Σημειώνεται ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση του δημοσίου χρέους της χώρας σε Ba1 από Βaa3, με αρνητικές προοπτικές λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ισχύος της χώρας.
Παράλληλα, στις 26 Ιανουαρίου, η Standard and Poor's είχε προχωρήσει σε μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας στο BB+ από το ΒΒΒ-, με αρνητικές προοπτικές.
«Πρέπει να συντάξουμε σφιχτή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προσαρμόσουμε τον προϋπολογισμό και την οικονομία στις νέες συνθήκες».
«Παρά τις κινήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά τις αποφάσεις που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στον τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης», σημείωσε.
Όσον αφορά την υποβάθμιση από τον οίκο Moody's, ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Α. Siluanov, σημείωσε ότι η αξιολόγηση του οίκου δεν είναι μόνον εν γένει αρνητική, αλλά επιπλέον βασίζεται σε μια εξαιρετικά απαισιόδοξη εκτίμηση, που είναι απαράμιλλη αυτές τις ημέρες.
Σημειώνεται ότι η Moody's στα σχόλιά της σχετικά με την υποβάθμιση, σημειώνει τις υπάρχουσες και εν δυνάμει μελλοντικές διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα, τις επίμονα χαμηλές τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τον υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό.
Ως αποτέλεσμα, σημειώνει ο οίκος, η Ρωσία αναμένεται να αντιμετωπίσει βαθιά ύφεση το 2015 και συνεχή συρρίκνωση το 2016.
Η μείωση της εμπιστοσύνης, προσθέτει, είναι πολύ πιθανόν να περιορίσει την εσωτερική κατανάλωση και να επιδεινώσει τη ρωσική οικονομία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης