Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια - Πάγωμα πλειστηριασμών για α’ κατοικία έως 300.000 ευρώ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια - Πάγωμα πλειστηριασμών για α’ κατοικία έως 300.000 ευρώ
Το σχέδιο για τα επιχειρηματικά δάνεια
Το αναθεωρημένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.
Ειδικότερα, ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε πως η προστασία των δανειοληπτών, η οποία θα αφορά τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, θα πραγματοποιηθεί σε πέντε φάσεις.
Η πρώτη και κύρια φάση θα εστιάζει στο άμεσο «πάγωμα» των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές διάστημα, θα διαρκέσει καθόλη τη διάρκεια του 2015 και θα αφορά κοινωνικά στρώματα που έχουν αδυναμία αποπληρωμής.
Τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα, σε σχέση με την περσινή μεταβατική διάταξη και θα ορίζουν το ανώτατο όριο για την προστασία της κατοικίας στα 300.000 ευρώ.
Βέβαια, όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη συγκεκριμένη διάταξη θα πρέπει να καταβάλει από 0% έως και 20% του εισοδήματός του, ενώ σε ότι αφορά στα όρια, στις 500.000 ευρώ συνολική ακίνητη περιουσία και έως 25.000 εισόδημα, ο δανειολήπτης θα καταβάλει το 10% και από εκεί και πάνω ως τις 50.000 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%.
Η πρώτη φάση αναμένεται να «καλύπτει» περίπου 40.000 δανειολήπτες, οι οποίοι κινδυνεύουν με άμεσο πλειστηριασμό.
Η δεύτερη φάση θα αφορά 100.000 δανειολήπτες, οι οποίοι βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αυτής της κατηγορίας (συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ) θα συσταθεί ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες.
Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα μέρος της οφειλής ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο.
Υπολογίζεται ότι όλες αυτές οι διατάξεις για να υλοποιηθούν θα χρειαστεί διάστημα μεγαλύτερου του εξαμήνου και σχετική πρόταση θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στους θεσμούς ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία.
Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια αυτά θα ρυθμιστούν σε δύο φάσεις.
Η μία θα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ακολουθηθεί ένα ανάλογο μοντέλο με τα στεγαστικά και η δεύτερη αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.
Στόχος του υπουργείου, όπως εξήγησε ο Γ. Σταθάκης, είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, σε ότι αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε και οι τράπεζες να μην χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Κι' αυτό γιατί χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού νόμου, όμως η πρόταση των τραπεζών - εάν εφαρμοζόταν αυτή - θα οδηγούσε τις μισές επιχειρήσεις στον έλεγχό τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης