Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πισσαρίδης (οικονομολόγος): Λιτότητα και πολιτικές μείωσης του χρέους οδηγούν σε περισσότερο χρέος και ανεργία

Πισσαρίδης (οικονομολόγος): Λιτότητα και πολιτικές μείωσης του χρέους οδηγούν σε περισσότερο χρέος και ανεργία
Χωρίς αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια, το μέλλον της Ευρωζώνης και της ΕΕ θα είναι ζοφερό τόνισε ο Κύπριος οικονομολόγος
Την άποψη πως οι πολιτικές μείωσης του χρέους και τα προγράμματα οικονομικής αναδιάρθρωσης που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη απέτυχαν εξέφρασε ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Χρ. Πισσαρίδης.
Σε ομιλία του στο ελεύθερο πανεπιστήμιο για την ομογένεια του Λονδίνου ο κ.Πισσαρίδης τόνισε πως οι πολιτικές μείωσης του χρέους σε συνδυασμό με τη μαζική λιτότητα παραπέμπουν σε ένα «φαύλο κύκλο, που οδηγεί σε περισσότερο χρέος και ανεργία».
Όπως είπε, η ευρωπαϊκή κρίση άρχισε  ως κρίση του χρέους, ωστόσο οι πολιτικές για τη μείωση του δημόσιου χρέους αποκάλυψαν τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών αγορών εργασίας.
Ο Κύπριος οικονομολόγος επεσήμανε πως η μαζική δημοσιονομική λιτότητα ενισχύθηκε από τις μειώσεις των πραγματικών μισθών και των συντάξεων που συνοδεύτηκαν από μείωση των κρατικών δαπανών και αυξήσεις φόρων, αλλά και από τις απαιτήσεις της τρόικας για περισσότερες  περικοπές δαπανών για τη μείωση του χρέους.
«Δυστυχώς στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη βλέπουμε ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί σε περισσότερο χρέος και ανεργία», τόνισε ο κ.Πισσαρίδης, υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ πρέπει να δημιουργήσει περισσότερο πληθωρισμό, να υποτιμηθεί το ευρώ και να μειώσει το πραγματικό βάρος του χρέους.
 «Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις για να σπάσει το αδιέξοδο, προσωρινή αναστολή της δημοσιονομικής λιτότητας, μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους γιατί  η αποπληρωμή του χρέους σε ύφεση είναι ένα μεγάλο βάρος» υποστήριξε ο κ.Πισσαρίδης.
«Απαιτείται πολιτική βούληση για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο για ένα καλύτερο μέλλον της Ευρώπης, και των χωρών της ευρωζώνης να συνεργαστούν όλοι για αποκατάσταση της ισορροπίας για μια καλύτερη οικονομική απόδοση και ανάπτυξη.
Αν δεν το πράξουμε, το μέλλον της ευρωζώνης και της ΕΕ θα είναι ζοφερό», προειδοποίησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης