Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ): Πολύ κρίσιμο το Eurogroup της 9ης Μαρτίου για την Ελλάδα - Κανένας κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες

Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ): Πολύ κρίσιμο το Eurogroup της 9ης Μαρτίου για την Ελλάδα - Κανένας κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες
Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ
(upd) Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες, διαβεβαίωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς και ότι η στήριξη στο τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτη. 
Όσον αφορά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «έχει μεγάλη σημασία το επόμενο Eurogroup για την Ελλάδα να είναι επιτυχημένο».
«Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά ώστε τη Δευτέρα να υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα συναντάται από τις 09:45 σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ.Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις αποφάσεις που έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αλλά και για τη στάση του Mario Draghi έναντι της Ελλάδας και των ελληνικών αιτημάτων.
Παρόντες στη σύσκεψη είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
Κύριο αντικείμενο είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, στον απόηχο της σκληρής στάσης που τήρησε η χθες Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποφάσισε να αυξήσει μόλις κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το όριο έκτακτης ρευστότητας που χορηγείται στις ελληνικές τράπεζες (ELA), ενώ παράλληλα επαναβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα πέρα από το υφιστάμενο όριο των 15 δισ. ευρώ.
Ας σημειωθεί πως ο διοικητής της ΕΚΤ υπογράμμισε χθες πως τα ελληνικά collaterals (εγγυήσεις) θα γίνουν εκ νέου αποδεκτά, μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση – δηλαδή στα τέλη Απριλίου.
Παράλληλα, τάχθηκε εναντίον της αύξησης του ανώτατου ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιάννη Στουρνάρα, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες που έχει το τραπεζικό σύστημα υπό τη χρηματοδότηση του μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA).
Υπενθυμίζεται ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα ανέρχεται στα 100 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 68 δισεκ. ELA και 32 δισεκ. απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Για αυτά τα 100 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες καταβάλλουν εγγυήσεις περίπου 155 δισεκ. ευρώ.

(πρώτη ενημέρωση 5 Μαρτίου 20:18)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης