Τελευταία Νέα
Διεθνή

Unesco: Καταγγέλλει την καταστροφή της αρχαίας πόλης Χάτρα από τζιχαντιστές

tags :
Unesco: Καταγγέλλει την καταστροφή  της αρχαίας πόλης Χάτρα από τζιχαντιστές
Η Χάτρα είναι πόλη της ρωμαϊκής περιόδου, ηλικίας 2.000 ετών
Την καταστροφή της αρχαίας πόλης Χάτρα στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, κατήγγειλε η Οργάνωση του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO).
Σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα αναφέρει ότι  "η καταστροφή της Χάτρα αποτελεί καμπή στη φοβερή στρατηγική της πολιτιστικής κάθαρσης που είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ".
Σύμφωνα με την UNESCO, "επίσημες πηγές" ανέφεραν σήμερα την "καταστροφή της Χάτρα, τοποθεσίας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς".
Το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων στη Βαγδάτη καταδίκασε το γεγονός, χωρίς ωστόσο να μπορεί να το επιβεβαιώσει.
Σημειώνεται ότι η Χάτρα είναι πόλη της ρωμαϊκής περιόδου, ηλικίας 2.000 ετών και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Βρίσκεται 100 χλμ  νοτιοδυτικά της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.
Πάντως, οι τζιχαντιστές τις τελευταίες εβδομάδες επιτίθενται στους αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ και ήδη κατέστρεψαν την πόλη Νιμρούντ, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της ασσυριακής αυτοκρατορίας, απ΄ όπου το 1988 είχαν εκταφεί περισσότερα από 600 κοσμήματα, διακοσμητικά και πολύτιμοι λίθοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης