Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Περιορισμένος ο αντίκτυπος για τις ξένες τράπεζες από ένα Grexit

Standard and Poor's: Περιορισμένος ο αντίκτυπος για τις ξένες τράπεζες από ένα Grexit
Δεν θα έχει ως συνεπακόλουθο αλλαγές στην αξιολόγησή τους, λόγω της περιορισμένης έκθεσής τους στην Ελλάδα
Δεν θα αποτελούσε σοβαρό θέμα για τις ξένες τράπεζες μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού οίκου Standard and Poor's με τίτλο «Αυτή τη φορά, οι ξένες τράπεζες έχουν λιγότερους λόγους να φοβούνται ένα Grexit».
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, «δεδομένης της σχετικά περιορισμένης έκθεσής τους στην Ελλάδα, δεν εκτιμούμε ότι ένα Grexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές των αξιολογήσεων των ξένων τραπεζών ή ότι οι εκτεθειμένες τράπεζες θα χρειάζονταν πρόσθετη κεφαλαιακή στήριξη».
Σημειώνει ακόμη ότι ο άμεσος αντίκτυπος για τις ξένες τράπεζες από ένα Grexit ή από τη συνεχή αβεβαιότητα σχετικά με αυτό είναι περιορισμένος, καθώς έχουν σχετικά περιορισμένη απευθείας έκθεση στις ελληνικές τράπεζες ή στον ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχοντας παράλληλα μειώσει τον δανεισμό από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών (BIS), σημειώνει, η έκθεση των ξένων τραπεζών σε ελληνικές οντότητες έφθανε τα 46 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2014, με περαιτέρω εν δυνάμει έκθεσή τους σε μορφή παραγώγων, εγγυήσεων και υποχρεώσεων να φθάνουν τα 22,8 δισ. δολάρια.
Αυτά τα επίπεδα, σημειώνει η Standard and Poor's, είναι σημαντικά χαμηλότερα έναντι των πρόσφατων υψηλών των 138 δισ. δολαρίων στις αρχές του 2011.
Ειδικότερα αναφερόμενος στη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ο οίκος σημειώνει ότι η έκθεση των τραπεζών τους αποτελεί πολύ μικρό μέρος της συνολικής έκθεσης στο εξωτερικό των τραπεζών των χωρών αυτών, ήτοι 0,56% για τη Γερμανία, 0,36% για το Ηνωμένο Βασίλειο και 0,34% για τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης