Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κινητικότητα και πακέτα στον ΟΠΑΠ, με φόντο τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρονικού τζόγου που προωθεί η κυβέρνηση

Κινητικότητα και πακέτα στον ΟΠΑΠ, με φόντο τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρονικού τζόγου που προωθεί η κυβέρνηση
Αυξημένες προσδοκίες για τον ΟΠΑΠ από τη ρύθμιση πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών – Κινητικότητα και όγκοι στη μετοχή
(upd 2) Πολύ αυξημένη κινητικότητα με μετοχικές ανακατατάξεις και σημαντικό rotation χαρτοφυλακίων λαμβάνει χώρα στη μετοχή του ΟΠΑΠ το τελευταίο διάστημα, με φόντο και τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τα on line τυχερά παιχνίδια. Η ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρονικού τζόγου είναι μια… πολύπαθη ιστορία για τη χώρα μας, καθώς ο παράνομος τζόγος έχει εκτοξευτεί σε πολλά δισ. ετησίως, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα που χάνουν τα… νόμιμα ηλεκτρονικά – τυχερά – παίγνια.
Στον ΟΠΑΠ την περασμένη Παρασκευή 6 Μαρτίου διακινήθηκε όγκος 1,53 εκατ. τεμάχια, πολύ αυξημένος για τα δεδομένα του, με οκτώ πακέτα μάλιστα! Χθες στη μετοχή διακινήθηκε όγκος 964.835 τεμαχίων, ενώ σήμερα υπήρξε ακόμη πιο αυξημένη κινητικότητα στον τίτλο.
Πιο αναλυτικά, σήμερα έλαβαν χώρα τέσσερα πακέτα 200.000, 110.000 και 1.540.000 τεμαχίων και 109.300 τεμαχίων στα 8,94, στα 8,90 ευρώ και στα 8,84 ευρώ αντίστοιχα, ήτοι συνολικά 1.959.000 τεμάχια, που αφορούν το 0,60% των μετοχών του ομίλου!
Η συνολική αξία των πακέτων του ΟΠΑΠ ανήλθε στα 17,4 εκατ. ευρώ!
Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,76 ευρώ με άνοδο 0,69% και συνολικό όγκο 2,57 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 2,79 δισ. ευρώ.
Στις εφτά κεντρικές μεταρρυθμίσεις που απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης στους διεθνείς εταίρους βρίσκεται και η τακτοποίηση της αγοράς των on line τυχερών παιχνιδιών, με σκοπό την αύξηση των εσόδων
Η κυβέρνηση λοιπόν επαναφέρει την «τακτοποίηση» του ηλεκτρονικού τζόγου και την περαιτέρω επισημοποίησή του, παρ’ ότι στο παρελθόν είχε αντιταχθεί με μένος κατά της ακριβώς ίδιας τακτοποίησης, όταν την ευθύνη διακυβέρνησης είχε άλλο κόμμα.
Όπως και να χει, συμφωνεί ή όχι κανείς με την… ηθική πλευρά του ζητήματος, καθώς ο τζόγος καταστρέφει οικογένειες και ζωές, ο τομέας των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων εμφανίζει σημαντικές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Τα Δημόσια Έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν από: Την πώληση αδειών σε παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη/δίκαιη τιμή. Την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής εμπειρίας για την αυστηρή ηλεκτρονική παρακολούθηση της όλης διαδικασίας. Την ενίσχυση/θωράκιση της υπάρχουσας ελληνικής νομοθεσίας (ν. 4002/2011) Με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, ο συνολικός όγκος συναλλαγών στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ξεπερνά τα τρία δισ. ευρώ ετησίως.
Βάσει εύλογων υπολογισμών, τα πρόσθετα Δημόσια Έσοδα από τη φορολόγηση των αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο ΟΠΑΠ που έχει την επίσημη... αντιπροσωπεία τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ασφαλώς και θα βγει σημαντικά ωφελημένος από αυτή την εξέλιξη, αν και εφόσον γίνει σε ένα βιώσιμο πλαίσιο, που να μπορεί να οριοθετηθεί σωστά σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Άλλωστε, όλος ο όμιλος ΟΠΑΠ βρίσκεται σε πλήρη οργανωτική και εταιρική αναδιάρθρωση, με πλήρη εκσυγχρονισμό και των καταστημάτων – πρακτορείων.
Η δημόσια διαβούλευση για το νέο κανονισμό λειτουργίας των πρακτορείων του ΟΠΑΠ βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Ο νέος κανονισμός πρακτόρων, η έκδοση του οποίου είχε δρομολογηθεί πριν από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, έρχεται να καθορίσει τις διάφορες κατηγορίες πρακτορείων προσαρμοζόμενος αντίστοιχα στη λογική του κανονισμού των VLTs. Ο νέος κανονισμός που προωθεί η ΕΕΕΠ θεωρείται απαραίτητος, καθώς η εισαγωγή στην ελληνική αγορά των VLTs και άλλων παιχνιδιών που σκέφτεται να ενεργοποιήσει ο ΟΠAΠ, απαιτεί να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος που παρέχονται τα παιχνίδια μέσω του δικτύου του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης