Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιμένει ο Ν. Χουντής: Εδώ και τώρα αποπληρωμή γερμανικών οφειλών και επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών

Επιμένει ο Ν. Χουντής: Εδώ και τώρα αποπληρωμή γερμανικών οφειλών και επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών
Ηθικές και πολιτικές οι ευθύνες της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα
Την ξεκάθαρη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει την αποπληρωμή των γερμανικών οφειλών (του κατοχικού δανείου, της αποκατάστασης των ζημιών και την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών) επανέλαβε σε συνέντευξη του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.
Όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ ο υπουργός, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έθεσε και επισήμως το ζήτημα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Δώσαμε στους Γερμανούς συνομιλητές μας να καταλάβουν ότι δεν έχουμε διάθεση να ανοίξουμε μέτωπα και να το διεκδικούμε χωρίς συνεννόηση, συνεργασία, κατανόηση. Αυτό που ζητάμε από τη γερμανική πλευρά είναι να κατανοήσει ότι αυτό το θέμα είναι ηθική και πολιτική της υποχρέωση».
Παρότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γερμανία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ηθικές και πολιτικές ευθύνες για τις καταστροφές που έγιναν, από νομική - πολιτική άποψη η πιθανότητα των αποζημιώσεων είναι μηδαμινή.
Ο Ν. Χουντής έκανε επιπλέον λόγω για λεηλάτηση των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας, των αρχείων της, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια μεγάλη ληστεία», γεγονότα που δεν μπορεί να τα αρνείται κανείς. Η αναγνώριση ότι υπάρχει αυτή η υποχρέωση είναι πολύ σημαντικό και γι αυτό θέλουμε να δείξουμε ότι συζητάμε πάνω σε βάσιμα αιτήματα και όχι σε κάτι παράλογο» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου ότι είναι έτοιμος να δώσει άδεια να εκτελεστεί η απόφαση του 2000 Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατασχέσεις γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στο ελληνικό έδαφος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει αποζημίωση».
«Είναι σημαντικό που ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το προχωρήσει, πάντα υπό την αίρεση φυσικά να δούμε και την αποδοχή από την άλλη πλευρά και του γενικότερου προβλήματος. Το δίκαιό σου πρέπει να το διεκδικείς, αλλά επειδή είναι λεπτό το θέμα, καθώς κατ΄ άλλους συνδέεται με μια γενικότερη όξυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων, εμείς δεν θέλουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι ηθική, πολιτική υποχρέωση της Γερμανίας, όμως, να αντιμετωπίσει το θέμα και δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να το διεκδικήσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης