Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Β- της Ελλάδας - Παραμένει σε Watch Negative - Bλέπει συμφωνία με ΕΕ

Standard and Poor's: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Β- της Ελλάδας - Παραμένει σε Watch Negative - Bλέπει συμφωνία με ΕΕ
Απίθανη η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές τους προσεχείς μήνες, ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης
Aμετάβλητη στο B- διατηρεί την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Standard and Poor's σήμερα, Παρασκευή 13 Μαρτίου, ήταν αναμενόμενη.
Ειδικότερα, η S&P ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώνει:
- τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο Β-
- τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο Β
Ωστόσο και οι δύο αξιολογήσεις παραμένουν σε καθεστώς παρακολούθησης, με ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισης (CreditWatch with negative implications).
Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας βρίσκονται σε CreditWatch Νegative ήδη από τις 28 Ιανουαρίου 2015.
Όπως αναλύει στη σχετική έκθεσή της η S&P, η καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη, τον Φεβρουάριο, μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup για την τετράμηνη παράταση, μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2015, της δανειακής σύμβασης (Master Financial Assistance Facility Agreement) δεν εξειδικεύει τους τρόπους κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας κατά τους επόμενους μήνες.
Η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές της βρίσκονται σε διάσταση απόψεων, σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση των αναγκαίων πολιτικών για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, ο οίκος χαρακτηρίζει απίθανη για την Ελλάδα την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές τους προσεχείς μήνες, ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.
Όπως επισημαίνει η S&P, η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της αποτελεί προϋπόθεση για να περιοριστούν οι κίνδυνοι σε επίπεδο ρευστότητας.
Μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2015, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει χρέος ύψους 4,6 δισ. ευρώ κυρίως προς το ΔΝΤ, ενώ θα βρεθεί επίσης αντιμέτωπη με λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 11,6 δισ. ευρώ.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας - στο δημοσιονομικό μέτωπο - αυξάνονται, προειδοποιεί επίσης ο οίκος, διαμηνύοντας πως η τρύπα στο σκέλος των δημοσίων εσόδων αυξάνει τον κίνδυνο να απειληθεί η βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας.
Ο οίκος προειδοποιεί επίσης για περαιτέρω κλιμάκωση του φαινομένου της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εάν δεν συνεχιστεί η παροχή έκτακτης ρευστότητας από το Ευρωσύστημα.
Η S&P προειδοποιεί πως είναι αυξημένη η αβεβαιότητα που αφορά ένα ενδεχόμενο πολυετές πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα.
Μόνο για το 2015, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας εκτιμώνται πέριξ των 21 δισ. ευρώ (με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,2% ), ενώ για τη διετία 2016 - 2018, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εκτιμάται πως θα μειωθούν πέριξ των 10,6 δισ. ευρώ ανά έτος (με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1%).
Ο οίκος θεωρεί εφικτό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας στο 1%, μόνο εάν καταστεί βιώσιμη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η έλλειψη σαφήνειας σε ό,τι αφορά το μέλλον της χρηματοδότησης της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της πολιτικής αβεβαιότητας, επιδρούν αρνητικά στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά και σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της.
Μεγάλο κίνδυνο αποτελεί η πιθανότητα αναζωπύρωσης των πιέσεων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
"Ελλάδα και πιστωτές θα κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην εμπιστοσύνη των αγορών", σχολιάζουν οι αναλυτές της S&P.
H έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί το βασικό μας σενάριο, διαμηνύουν οι αναλυτές της Standard and Poor's.
Εάν αυξηθεί ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τότε δεν αποκλείεται η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.
"Εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να αποπληρώσει χρέος προς τους επίσημους πιστωτές της, τότε θα υπάρξει υποβάθμιση της αξιολόγησής της σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default - SD)" προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.
Στόχος της S&P είναι να αποφανθεί για το CreditWatch εντός των ερχόμενων δύο μηνών, χρόνος κατά τον οποίον εκτιμάται πως θα έχουν γίνει σαφή τα σχέδια για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Τι έχει ήδη αναφέρει από τις αρχές της εβδομάδας το www.bankingnews.gr
Έχει μετριαστεί αλλά δεν έχει αποκλειστεί η Standard and Poor's να υποβαθμίσει την Ελλάδα σε CCC+ σήμερα 13 Μαρτίου.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης θα επαναξιολογήσει την Ελλάδα και την πιστοληπτικής της ικανότητα.
Σημειώνεται ότι στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 η Standard & Poor's, υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα, την αξιολόγηση της Ελλάδας σε B- από Β προηγουμένως, διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση σε Credit Watch Negative.
Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε σε Β- τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, από Β προηγουμένως, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος και νέας υποβάθμισης, λόγω του CreditWatch Νegative.
Όπως εξήγησε ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης, η απόφασή του να υποβαθμίσει την Ελλάδα συνιστά παραβίαση του οικονομικού του ημερολογίου.
Η Standard and Poor’s είχε αναφέρει ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του για το Creditwatch, στο οποίο έχει θέσει την αξιολόγηση της Ελλάδας, στις 13 Μαρτίου.
Στις 13 Μαρτίου, η αξιολόγηση της Ελλάδας Β- θα επιβεβαιωθεί, εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, συνοδευόμενες με χρηματοδοτικές ροές.
Στις 13 Μαρτίου, η αξιολόγηση της Ελλάδας B- θα υποβαθμιστεί, εάν:
- η χώρα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση μέρους του χρέους της με δυσμενείς όρους (distressed exchange)
- η χώρα ξεμείνει από χρηματοδότηση
- έχουν επιδεινωθεί οι δανειακές απαιτήσεις της χώρας

Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα

ΜΑΡΤΙΟΣ
13 Μαρτίου: Πληρωμή δόσης σε ΔΝΤ (0,3 δισ. ευρώ)
13 Μαρτίου: Λήξη εντόκου 1,6 δισ. ευρώ
13 Μαρτίου: Αξιολόγηση Ελλάδος από Standard and Poor’s
16 Μαρτίου: Πληρωμή δόσης σε ΔΝΤ (0,6 δισ. ευρώ)
16 Μαρτίου: Στοιχεία κυβέρνησης για τον δανεισμό
18 Μαρτίου: Αναθεώρηση διευκόλυνσης ELA από την ΕΚΤ
20 Μαρτίου: Λήξη εντόκου 1,6 δισ. ευρώ
20 Μαρτίου: Πληρωμή δόσης σε ΔΝΤ (0,3 δισ. ευρώ)
26 Μαρτίου: Στοιχεία για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
27 Μαρτίου: Αξιολόγηση Ελλάδος από Moody's

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
1 Απριλίου: Αναθεώρηση διευκόλυνσης ELA από την ΕΚΤ
9 Απριλίου: Πληρωμή δόσης σε ΔΝΤ (0,4 δισ. ευρώ)
14 Απριλίου: Λήξη εντόκου 1,4 δισ. ευρώ
14 Απριλίου: Στοιχεία πιστωτικής επέκτασης από την ΤτΕ
15 Απριλίου: Αναθεώρηση διευκόλυνσης ELA από την ΕΚΤ
17 Απριλίου: Λήξη εντόκου 1 δισ. ευρώ
17 Απριλίου: Πληρωμή τοκομεριδίου (0,2 δισ. ευρώ) από ομόλογο
29 Απριλίου: Αναθεώρηση διευκόλυνσης ELA από την ΕΚΤ
29 Απριλίου: Στοιχεία για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης