Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα - Στο -13% οι απώλειες το 2015

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα - Στο -13% οι απώλειες το 2015
Societe Generale: Η τουρκική λίρα παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος
Σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου συνεχίζει να υποχωρεί η τουρκική λίρα, η οποία μετρά απώλειες έως και -13% εντός του τρέχοντος έτους, 2015, έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Μετά από λίγες ημέρες ηρεμίας το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο 2,6492 έναντι του δολαρίου από 2,5894 νωρίτερα.
«Η τουρκική λίρα παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος κατά την τρέχουσα δύσκολη περίοδο για τα νομίσματα των αναδυόμενων, λόγω της μεγάλης εξάρτησής από τις βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίου.
Η λίρα είναι επίσης ευάλωτη στην αρνητική στροφή στην εγχώρια πολιτική της Τουρκίας» ανέφερε αναλυτής της Societe Generale.
Να σημειωθεί ότι μόνο το βραζιλιάνικο ρεάλ, που έχει υποτιμηθεί κατά 20% την ίδια περίοδο βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από την τουρκική λίρα.
Στο μεταξύ, κινήσεις οπισθοχώρησης κάνει ο τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan, στη… μάχη του εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, καθώς οι εθνικές αρχές ανά τον κόσμο αναζητούν τρόπους για να απαντήσουν στην ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος, ο Erdogan είχε μια κατά τα φαινόμενα συμφιλιωτική συνάντηση με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Erdem Basci, τον οποίο την περασμένη εβδομάδα είχε αποκαλέσει προδότη διότι δεν προχώρησε σε πιο επιθετική περικοπή των τουρκικών επιτοκίων.
Ένα ακόμη τεστ θα δοθεί την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει για τα επιτόκια, μία μόλις ημέρα πριν τη συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, FED, στην οποία θα στραφούν τα βλέμματα σχετικά με μια επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο 2015.
Σημειώνεται ότι οι αυξημένες προσδοκίες για μια πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εδώ και σχεδόν μία δεκαετία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι των υπολοίπων νομισμάτων.
Πριν τη μείωση την προηγούμενη εβδομάδα των επιτοκίων από την τουρκική κεντρική τράπεζα, ο πρόεδρος Erdogan είχε κάνει μια έντονη εκστρατεία για την αναγκαιότητα χαμηλότερων επιτοκίων, συγκρουόμενος σχετικά με την αναγκαιότητα της κίνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και των επενδύσεων σε επίπεδα που η χώρα είναι συνηθισμένη.
Η διαμάχη Erdogan – κεντρικής τράπεζας έχει επίσης υπογραμμίσει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του Erdogan και του πρωθυπουργού Ahmet Davutoglu, ο οποίος μάλιστα είχε ξεχωριστή συνάντηση την Τρίτη με τον κεντρικό τραπεζίτη.
Μάλιστα, μετά τη συνάντηση, τονιζόταν σε σχετική ανακοίνωση η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, κάτι που επέκρινε ο Erdogan, όπως και η επιτυχία της στη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009 και των συνεπακόλουθων σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης