Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πως μπορείτε να σώσετε τα σπίτια σας - Τρεις προϋποθέσεις για την απαγόρευση των πλειστηριασμών

Πως μπορείτε να σώσετε τα σπίτια σας - Τρεις προϋποθέσεις για την απαγόρευση των πλειστηριασμών
Μηδενικές καταβολές θα ισχύουν για δανειολήπτες που είναι άνεργοι και για εκείνους που έχουν μηδενικό εισόδημα
Tρεις βασικές προϋποθέσεις θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των πλειστηριασμών, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η προστασία από τους πλειστηριασμούς θα αφορά την κύρια ή μοναδική κατοικία του δανειολήπτη εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:
- Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.
- Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των καταθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
Τα κριτήρια αυτά προσαυξάνονται κατά 20% στην περίπτωση οικογενειών με τρία ή και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω.
Σε ό,τι αφορά το ύψος της καταβολής της μηνιαίας δόσης διαμορφώνεται ως εξής:
- Το 10% καθαρού μηνιαίου εισοδήματος για όσους δεν είναι άνεργοι και εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.
- Στην περίπτωση που το καθαρά μηνιαίο εισόδημα ξεπερνά τις 25.000 ευρώ οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% στο ποσό μέχρι τις 25.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.
- Μηδενικές καταβολές θα ισχύουν για δανειολήπτες που είναι άνεργοι και για εκείνους που έχουν μηδενικό εισόδημα.
- Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός δανειστών η μηνιαία καταβολή κατανέμεται συμμέτρως σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής.
Τέλος, οφειλέτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο υπερημερίας για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών και τηρούν την υποχρέωση καταβολής του 10% ή 20% του εισοδήματός τους.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης