Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περικοπές και στην Αυστραλία για να μη γίνει… Ελλάδα - Τι φοβάται η κυβέρνηση Abbott

Περικοπές και στην Αυστραλία για να μη γίνει… Ελλάδα - Τι φοβάται η κυβέρνηση Abbott
Ως...δικαιολογία για περικοπές επικαλείται την ελληνική κρίση η κυβέρνηση της Αυστραλίας
Την αγωνία της Αυστραλίας να μη γίνει… Ελλάδα, περιγράφουν τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, με την κυβέρνηση Abbott να επικαλείται την ελληνική κρίση προκειμένου να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας. 
Στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας The Australian περιλαμβάνεται άρθρο Alan Tudge, κοινοβουλευτικού γραμματέα της κυβέρνησης Abbot, , το οποίο επισημαίνει ότι «εσφαλμένα το επίπεδο του χρέους της αυστραλιανής οικονομίας επί του ΑΕΠ έχει επανειλημμένα συγκριθεί με το αντίστοιχο της ελληνικής οικονομίας, στο βαθμό που στην πρώτη περίπτωση γίνεται λόγος για 15% και στη δεύτερη πλησίον του 170%», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο Tudge υποστηρίζει ότι ακόμα και «στην ελληνική περίπτωση το χρέος είχε ξεκινήσει από χαμηλά επίπεδα, ήτοι 20,6% στη δεκαετία του ΄80 και 43,4% έξι χρόνια μετά, επίπεδο στο οποίο θα βρισκόταν η αυστραλιανή οικονομία το 2036, εάν είχε ακολουθηθεί η πολιτική της κυβέρνησης των Εργατικών».
Συνεχίζει με στοιχεία από το 1990, όπου το χρέος της ελληνικής οικονομίας είχε ανέλθει στο «64,2% (πρόβλεψη για την Αυστραλία έως το 2043), 130,7% το 2001 και 129,7% πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης».
Επιπλέον, αναφέρεται στο ποσοστό «ανεργίας 26%, στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 25%, στην εξαετή συνεχιζόμενη ύφεση και στη συνακόλουθη κοινωνική αναταραχή, κατάσταση η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις ελάμβαναν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του ΟΟΣΑ ήδη από τη δεκαετία του ‘80».
Σε ό,τι αφορά την αυστραλιανή οικονομία, υποστηρίζει ότι «οι ασφαλιστικές δικλείδες, η δυναμική της οικονομίας της και τα περιορισμένα κρούσματα φοροδιαφυγής και διαφθοράς αποτελούν τα εχέγγυα ότι η Αυστραλία δε θα βιώσει παρόμοιες με την Ελλάδα καταστάσεις».
Η εφημερίδα «The Canberra Times», σχολιάζει από την πλευρά της τις δηλώσεις του Αυστραλού Πρωθυπουργού σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή σχετικά με την Ελλάδα.
Ο Abbott είχε δηλώσει ότι «εάν ακολουθείτο η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης των Εργατικών, με τα υψηλά επίπεδα δημοσίων δαπανών και δημόσιου χρέους, τότε αναπόδραστα η Αυστραλία θα βίωνε οικονομική κρίση αντίστοιχη με την ελληνική στο εγγύς μέλλον».
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κόμματος των Εργατικών δια στόματος του αρμόδιου για οικονομικά θέματα Chris Bowen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης