Τελευταία Νέα
Διεθνή

BlackRock: Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να καταλήξει σαν την Ισπανία πριν την κρίση

BlackRock: Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να καταλήξει σαν την Ισπανία πριν την κρίση
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος φοβάται μια μεγάλη αύξηση του ελλείμματος των βρετανικών περιοχών με την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης
Η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Μαΐου, έχει κινητοποιήσεις αναλυτές και επενδυτές στο City του Λονδίνου.
Ενώ 100 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων υπογράφουν σήμερα μια επιστολή στήριξης για την επανεκλογή του νυν πρωθυπουργού, Davind Cameron, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος BlackRock τονίζει τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του κόμματος των Εργατικών και του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).
«Φανταστείτε έναν κόσμο όπου το SNP (και άλλα περιφερειακά κόμματα) καταλαμβάνουν περισσότερη δύναμη για να ξοδεύουν και να ζητούν χρήματα δανεικά, σε αντάλλαγμα της ψήφου τους (στο Κοινοβούλιο του Γουέστμινστερ)», σημειώνει ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος του κόσμου σε σημείωμά του προς τους πελάτες του.
«Αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα είδος Ισπανίας πριν από την κρίση, με ογκώδη χρέη των περιφερειών για να χρηματοδοτήσουν τις τοπικές δαπάνες», σημειώνει και προσθέτει ότι «όταν η οικονομική κρίση χτυπήσει, οι αγορές θα περίμεναν από την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει τη διάσωση των υπερχρεωμένων περιοχών».
Θα επρόκειτο, δηλαδή, για μια κρίση παρόμοια με αυτήν που υπέστησαν οι αυτόνομες ισπανικές περιοχές τα τελευταία χρόνια, που ζήτησαν τη βοήθεια του κεντρικού κράτους.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, Συντηρητικοί και Εργατικοί φαίνεται να μην κατορθώνουν την απόλυτη πλειοψηφία στις βρετανικές εκλογές, γι' αυτό και η BlackRock εκτιμά ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχες επιλογές:
Η πρώτη είναι ο Cameron να αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας κάνοντας συμμαχία με τους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες, όπως συμβαίνει και στην παρούσα κυβέρνηση.
Ωστόσο, η προβλεπόμενη πτώση των Φιλελευθέρων θα μπορούσε να δυσκολέψει αυτή τη συμφωνίας.
Η άλλη επιλογή είναι οι Εργατικοί να επιτύχουν μια συμφωνία με το SNP, χωρίς αυτό να συμμετέχει στη διακυβέρνηση, αλλά παρέχοντας στήριξη στις κύριες ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με την BlackRock, το SNP στηρίζει μια επέκταση των δημόσιων δαπανών, κάτι που αυξάνει την προοπτική ανόδου των δαπανών της κυβέρνησης, όπως και μεγαλύτερη κατανομή των επιδοτήσεων στις διάφορες περιοχές της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, σημαίνοντα στελέχη επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Heathrow και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των BP, Prudential, Dixons Carphone και Associated British Foods υπογράφουν σήμερα μια επιστολή στην εφημερίδα Daily Telegraph με την οποία δηλώνουν την υποστήριξή τους στην επανεκλογή του David Cameron.
«Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπήρξε θετική για τις επιχειρήσεις και έχει αναπτύξει πολιτικές υπέρ των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», σημειώνουν και προσθέτουν ότι «μια αλλαγή σε αυτή την πορεία θα έστελνε αρνητικό μήνυμα για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα έθετε σε κίνδυνο την ανάκαμψη».
Πέραν όμως της BlackRock, αναλυτές των Barclays, Deutsche Bank, HSBC, Nomura και άλλων τραπεζών επισημαίνουν ότι η αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στην ισοτιμία της στερλίνας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης