Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γενναία αλληλεγγύη των ισχυρών της Ευρωζώνης προς τις χώρες του Νότου ζητά ο Χρ. Πισσαρίδης

Γενναία αλληλεγγύη των ισχυρών της Ευρωζώνης προς τις χώρες του Νότου ζητά ο Χρ. Πισσαρίδης
Απαιτούνται ισχυρές μεταρρυθμίσεις στις χώρες του Νότου
Γενναία αλληλεγγύη των ισχυρών της Ευρωζώνης προς τις χώρες του Νότου ζήτησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Χρ. Πισσαρίδης.
Ειδικότερα, μιλώντας στην Ετήσια Δημόσια Διάλεξη της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Χρ. Πισσαρίδης υπογράμμισε πως «ο συνδυασμός της αναπόφευκτης εσωτερικής υποτίμησης και της αποφεύξιμης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής οδήγησε σε αδιέξοδο».
Ως εκ τούτου, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, συνέχισε, αυτό που απαιτείται «είναι αυξανόμενη πολιτική συνεργασία, πιο γενναία αλληλεγγύη εκ μέρους των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης (π.χ. να μην απαιτούν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα και να συνδυασθεί η αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη) καθώς και ισχυρές μεταρρυθμίσεις στις χώρες του Νότου, ιδιαίτερα στην ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας».
Παράλληλα, άσκησε κριτική στις θεμελιώδες αρχές της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν οι συνθήκες προκειμένου χώρες με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης να υιοθετήσουν ένα κοινό νόμισμα.
Μάλιστα, εξήγησε πως οι απαιτούμενες συνθήκες εξαλείφθηκαν ιδίως μετά την παγκόσμια κρίση του 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης