Τελευταία Νέα
old

ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι νέες προσφυγές των ενστόλων για το νέο μισθολόγιο τους

ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι νέες προσφυγές των ενστόλων για το νέο μισθολόγιο τους
Όπως υποστηρίζουν οι ένστολοι οι αποδοχές τους μειώθηκαν κατά 50%
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα οι νέες αιτήσεις των ενστόλων που ζητούν να ακυρωθεί το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο (νόμος 4307/2014) με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών των στρατιωτικών, με αποτέλεσμα να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις- όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν- τουλάχιστον 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του 2012.
Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 2014, με τις υπ' αριθμ. 2192-2196/2014 αποφάσεις της, δικαίωσε τους ένστολους κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1ης Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο προ των μειώσεων, καθεστώς.
Μετά τις αποφάσεις αυτές της Ολομέλειας του ΣτΕ, εκδόθηκε ο νόμος 4307/2014 με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών των στρατιωτικών, με αποτέλεσμα- όπως υποστηρίζουν- να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του 2012.
Ακολούθησε η έκδοση της από 17.11.2014 υπουργικής απόφασης, με την οποία αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές και οι συντάξεις των ενστόλων στα μειωμένα επίπεδα που προβλέπει ο νόμος 4307/2014.
Κατά τη σημερινή συζήτηση των αιτήσεων των Ενώσεων των ενστόλων στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος, ο Σωτήρης Ρίζος), η εισηγήτρια των υποθέσεων, σύμβουλος Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, έθεσε το ερώτημα εάν «η εν μέρει αποκατάσταση του μισθολογίου των στρατιωτικών και η κατ΄ αυτό τον τρόπο επελθούσα μείωση των αποδοχών τους εν σχέσει με εκείνες που ελάμβαναν προ της ενάρξεως ισχύος του νόμου 4093/2012, μπορεί να δικαιολογηθεί από λόγους δημοσίου συμφέροντος».
Οι δικηγόροι των ενστόλων ζήτησαν να ακυρωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο γίνεται μερική αποκατάσταση του μισθολογικού των στρατιωτικών και διαμορφώνονται οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι συντάξεις σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα.
Ακόμη, οι συνήγοροι των ενστόλων ανέφεραν ότι το νέο μισθολογικό καθεστώς με το οποίο καθορίστηκαν νέοι συντελεστές προσδιορισμού των βασικών μισθών τους και συντάξεων είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Οι δικηγόροι του Δημοσίου (υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών) επισήμαναν ότι πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες οι αιτήσεις των ενστόλων και τόνισαν ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους στρατιωτικούς το επέβαλαν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν οικονομικούς περιορισμούς.
Επίσης, επικαλέστηκαν ότι θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος από τη μη εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής και του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Στο ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, έχουν προσφύγει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, το συντονιστικό συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και μεμονωμένοι στρατιωτικοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης