Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 10 χιλ. νεκροί και 1,5 εκ πρόσφυγες τα θύματα της Boko Haram στη Νιγηρία

Πάνω από 10 χιλ. νεκροί και 1,5 εκ πρόσφυγες τα θύματα της Boko Haram στη Νιγηρία
Θεατής σε μια από τις πλέον απάνθρωπες θηριωδίες παραμένει η διεθνής κοινότητα σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων
Θεατής σε μια από τις πλέον απάνθρωπες θηριωδίες παραμένει η διεθνής κοινότητα η οποία απλά παρακολουθεί τις βαρβαρότητες που συνεχίζονται στη Βόρεια Νιγηρία σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων από την ισλαμιστική οργάνωση Boko Haram.
Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητα τους γυναίκες και παιδιά, έχουν δολοφονηθεί άγρια από μαχητές της οργάνωσης στο όνομα της Σαρία.
Πάνω από 1.5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν συνεχώς τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις της οργάνωσης στα χωριά τους στα βόρεια της χώρας.
Μετά από 5 χρόνια όπου η ισλαμική οργάνωση είχε καταλάβει και έλεγχε ένα σημαντικό τμήμα της χώρας , η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μια γιγαντιαίας στρατιωτικής επιχείρησης των δυνάμεων του Νίγηρα και του Τσάντ εναντίον της οργάνωσης στο έδαφος της Νιγηρίας.
«Οι μεγάλες πόλεις που κατείχε η Boko Haram βρίσκονται πλέον στα χέρια των στρατιωτικών δυνάμεων από τις τρεις χώρες. Η ικανότητα ενόχλησης από την οργάνωση μειώνεται, δεν θα έλεγα τελείως, αλλά στο μέγιστο βαθμό», είπε ο στρατηγός των δυνάμεων του Τσαντ.
Η οργάνωση, έχει δείξει το σκληρό της πρόσωπο χρησιμοποιώντας ακόμη και παιδιά ως ανθρώπινες βόμβες ενώ η κακοποίηση γυναικών και κοριτσιών είναι από τις πιο συχνές της πρακτικές.
Η απαγωγή δεκάδων κοριτσιών από σχολείο στα βόρεια της χώρας πριν από μερικούς μήνες είχε κινητοποιήσει την διεθνή κοινότητα γνωστοποιώντας τις θηριωδίες της οργάνωσης διεθνώς.
Παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει πολλά με αποτέλεσμα τα μέλη της οργάνωσης να συνεχίζουν τη δράση τους.
Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Zaid Raad al Housein η υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γενεύη έχει λάβει αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η Boko Haram χρησιμοποιεί παιδιά στην πρώτη γραμμή των επιθέσεων, ως «αναλώσιμους στόχους».
«Πτώματα παιδιών περίπου 12 ετών έχουν βρεθεί διάσπαρτα στα πεδία των μαχών» υποστήριξε λέγοντας ότι «η οργάνωση επίσης χρησιμοποιεί επανειλημμένα μικρά παιδιά ως ανθρώπινες βόμβες, περιλαμβανομένης της περίπτωσης ενός 14 χρονου κοριτσιού που μετέφερε στην πλάτη της ένα μωρό και πυροδότησε μια βόμβα σε μια αγορά».
Το Συμβούλιο καταδίκασε «τις απεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες της , περιλαμβανομένης της απαγωγής περισσότερων από 200 μαθητριών από ένα σχολείο στο χωριό Τσιμπόκ της βορειοανατολικής Νιγηρίας πριν από έναν χρόνο, και ζήτησε «να στερέψουν όλες οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης» της οργάνωσης.
Επίσης ζήτησε να προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίων όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα για λογαριασμό της ισλαμιστικής οργάνωσης και να λογοδοτήσουν.

Από πού χρηματοδοτείται η Boko Haram

Μεγάλα ποσά για τις ανάγκες της οργάνωσης προέρχονται από λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων, όπως έγινε τον Απρίλιο του 2013 στην περίπτωση της απαγωγής στο Καμερούν επταμελούς γαλλικής οικογένειας .
Η οργάνωση αντλεί επίσης πόρους από φίλα προσκείμενες κοινότητες , όμως αυτή η πηγή εσόδων δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, σε μια χώρα με τόσο ακραία φτώχεια όπως η Νιγηρία – ειδικά όταν γίνεται λόγος για τον ακόμη πιο φτωχό βορρά.
Επίσης, μεγάλο κομμάτι των εσόδων της οργάνωσης θεωρείται πως προέρχεται από εισαγωγή και εμπορία ναρκωτικών στην Αφρική, αλλά και τη συμμετοχή στο λαθρεμπόριο χαυλιόδοντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης