Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ισχυρή η παρουσία της Fairfax σε Μυτιληναίο, Grivalia, Praktiker και Eurobank – Αναμένει σημαντικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα

Ισχυρή η παρουσία της Fairfax σε Μυτιληναίο, Grivalia, Praktiker και Eurobank – Αναμένει σημαντικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα
Ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για Μυτιληναίο και διοικήσεις Grivalia, Praktiker και Eurobank
Να αποδώσουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αναμένει από τις επενδύσεις της στην Ελλάδα η Fairfax, σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε στους μετόχους της, στην οποία και κάνει ιδιαίτερα θετικές αναφορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις στις οποίες έχει τοποθετηθεί.
Σύμφωνα με την Fairfax, πριν από τις πρόσφατες εκλογές η ελληνική οικονομία αναμενόταν να είχε τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει, στελέχη της εταιρείας έχουν συναντηθεί με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία τους διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Τι αναφέρει όμως η Fairfax για τις ελληνικές τοποθετήσεις της;

Grivalia

Η Fairfax διαθέτει το 40,6% του συνόλου των μετοχών της Grivalia.
Η Grivalia κατέχει μερικά από τα καλύτερα εμπορικά κτίρια στην Αθήνα, πλήρως μισθωμένο σε ενοικιαστές (ΑΑΑ), και διοικείται από έναν εξαιρετικό Διευθύνων Σύμβουλο, τον Γεώργιο Χρυσικό.
Με τις τιμές ενοικίασης κατά 50% χαμηλότερες, η συμμετοχή στη Grivalia αποδίδει 7,5%, και η τιμή που κατεβλήθη ήταν 37% κάτω από το κόστος του replacement.
Η Fairfax διαθέτει 41 εκατ. μετοχές στην τιμή των 5,37 ευρώ, έναντι τιμής αγοράς 8,59 ευρώ ανά μετοχή.
Ο κ. Χρυσικός πήρε τη Grivalia ένα βήμα πριν την κατάρρευση και περίμενε υπομονετικά πριν την αγορά κτιρίων σε πολύ μικρότερες τιμές σε σχέση με μερικά χρόνια πριν.
Η εταιρεία συνεχίζει να είναι ενεργή και πολύ καλά χρηματοδοτημένη.

Praktiker Ελλάδος

Μετά από εισήγηση του κ. Χρυσικού και με επικεφαλής τον Wade Burton, το 2014 εξαγόρασε την Praktiker Hellas, της οποίας οι ετήσιες πωλήσεις αγγίζουν τα 195 εκατ. ευρώ και διαθέτει 14 καταστήματα με 1.100 εργαζόμενους.
Η εταιρεία διοικείται πολύ καλά από τον Ιωάννη Καλαϊτζίδη.
Παρά την πτώση των πωλήσεων κατά 45%, η Praktiker, υπό τον Ιωάννη και την ομάδα του, συνεχίζει να παρουσιάζει κέρδη.
Η εταιρεία αγοράστηκε έναντι 21 εκατ. ευρώ και έχει λάβει το 31% της τιμής αγοράς πίσω μέσω της διανομής μετρητών.
Η εταιρεία εξακολουθεί να κατέχει ακίνητη περιουσία, με τρέχουσα αξία που υπερβαίνει την τιμή αγοράς της.

Μυτιληναίος

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο αδελφός του, ο Γιάννης, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά δημιουργώντας αξία για τους μετόχους
τα τελευταία δέκα χρόνια μέσω του αλουμινίου, της παραγωγής ενέργειας και των κατασκευών.
Η Fairfax έχει αγοράσει 7 εκατ. μετοχές ή το 5,9% της εταιρείας έναντι 4,80 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο ήταν περίπου στο 65% της λογιστικής αξίας και περίπου οκτώ φορές τα κέρδη.
Η τιμή αγοράς των μετοχών αυτών είναι σήμερα 6,20 ευρώ.

Eurobank

Τέλος, τον Απρίλιο του 2014, η Fairfax ηγήθηκε μιας ομάδας επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Wilbur Ross of WL Ross & Co. LLC, Capital Group, Fidelity Investments and Mackenzie Cundill Value Fund, η οποία αγόρασε 1,33 δισ. μετοχές της Eurobank.
Η επένδυση ήταν στα 400 εκατ. ευρώ ή 31 σεντς ανά μετοχή, έναντι book value 37 σεντς.
Οι μετοχές αυτές διαπραγματεύονται σήμερα στα 13 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή.
Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί από 20 τράπεζες σε μόνο τέσσερις παρόμοιου μεγέθους.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,9 δισ. ευρώ, την εξαγορά δύο τραπεζών και την επιτυχία στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, ο Χρήστος Μεγάλου μετακόμισε στο Τορόντο για να συνεργαστεί με την Fairfax, ενώ ο Φωκίων Καραβίας ανέλαβε ως διευθύνων σύμβουλος και ο Νίκος Καραμούζης ως Εκτελεστικός Πρόεδρος.
Η Faifax συνεχίζι να στηρίζει την επιλογή να είναι μέτοχος της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης