Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου, η Ελλάδα θα βρεθεί στο ναρκοπέδιο του Μαΐου με capital controls

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου, η Ελλάδα θα βρεθεί στο ναρκοπέδιο του Μαΐου με capital controls
Τραπεζίτες και επιχειρηματίες ανησυχούν μήπως τελικώς ο Τσίπρας δεν αποδειχθεί κεντροαριστερός αλλά αριστερός,  αποδειχθεί οπαδός της ρήξης.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου, η Ελλάδα θα βρεθεί στο ναρκοπέδιο του Μάιου με capital controls με περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και περιορισμό στα όρια ανάληψης μετρητών.
Συγκλίνουν οι απόψεις, τραπεζιτών, επιχειρηματιών και θεσμικών παραγόντων ότι αν η Ελλάδα χάσει την μεγάλη ευκαιρία της συμφωνίας με την ΕΕ στο τακτικό Eurogroup στις 24 Απριλίου, ο κίνδυνος ατυχήματος δραματικά θα αυξηθεί και το Grexident θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί.
Παρά το liquidity buffer δηλαδή το απόθεμα ρευστότητας ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ  που έχει δημιουργηθεί, δεν είναι επαρκές να καλύψει τις υποχρεώσεις της Ελλάδος επί μακρόν.
Μηνιαίως η Ελλάδα έχει ανάγκες 2,7 δισεκ. σε μισθούς και συντάξεις ενώ τον Μάιο θα χρειαστεί π.χ. στις 12 Μαΐου να πληρώσει δόση στο ΔΝΤ ύψους 764 εκατ ευρώ.
Τραπεζίτες και επιχειρηματίες ανησυχούν μήπως τελικώς ο Τσίπρας δεν αποδειχθεί κεντροαριστερός αλλά αριστερός και ενώ όλοι μιλούν για την αριστερή πτέρυγα και τον Λαφαζάνη τελικώς και ο Τσίπρας αποδειχθεί οπαδός της ρήξης.
Μάλιστα τραπεζίτες που έχουν συνομιλήσει με κορυφαίους παράγοντες της κυβέρνησης και έχουν διατυπώσει ξεκάθαρες προειδοποιήσεις για την πορεία της Ελλάδος και τον κίνδυνο χρεοκοπίας και capital controls.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται από την μια πλευρά να αποκηρύσσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας αλλά από την άλλη πολλά στελέχη και σύμβουλοι υπουργών ακόμη και το Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί ότι ετοιμάζονται ακόμη και για ρήξη προκαλώντας σύγχυση για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.
Πάντως όταν φθάνουν κορυφαίοι τραπεζίτες να προειδοποιούν την κυβέρνηση, ότι αν ρισκάρουν capital controls στις τράπεζες θα έχουν κάνει το μοιραίο λάθος που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν είναι ξεκάθαρο πόσο μεγάλη ανησυχία έως τρόμος υπάρχει για την τύχη της Ελλάδος.
Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, η υποβάθμιση σε χρεοκοπία της Ελλάδος από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης καθώς και το σοκ της κατάρρευσης ομολόγων και χρηματιστηρίου, βίαια θα οδηγήσουν σε ένα καθοδικό τούνελ βαθειάς ύφεσης στην οικονομία.
Το σοκ αυτό μόνο την Ελλάδα θα καταστρέψει, θα προκαλέσει κραδασμούς στην Ευρώπη ακόμη και ζημίες αλλά την Ελλάδα θα την καταστρέψει.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 8 Απριλίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης