Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βernanke: H αύξηση μισθών στη Γερμανία θα ωφελήσει τον ευρωπαϊκό νότο

Βernanke: H αύξηση μισθών στη Γερμανία θα ωφελήσει τον ευρωπαϊκό νότο
«Οι αυξήσεις των μισθών είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά σχετικά μικρά βήματα» τονίζει ο Bernanke
Μικρό βήμα αλλά προς την σωστή κατεύθυνση για ολόκληρη την Ευρώπη χαρακτηρίζει την αύξηση των μισθών στην Γερμανία ο Ben Bernanke, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Brookings.
Σύμφωνα με τον Bernanke αποτελεί μία καλή είδηση, όχι μόνο για τους Γερμανούς εργαζομένους.
Όπως υπενθυμίζει, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, το μεγαλύτερη στον κόσμο, σε σχέση με το εγχώριο ΑΕΠ, αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.
Ως εκ τούτου οι υψηλοί μισθοί στη Γερμανία θα δώσουν ώθηση στην καταναλωτική δυνατότητα των γερμανικών νοικοκυριών.
Επιπλέον, αυτή η ρύθμιση δεν συνεπάγεται γερμανικές θυσίες, καθώς οι γερμανικές εταιρείες, οι οποίες θα είναι ελαφρώς λιγότερο ανταγωνιστικές από άποψη κόστους, μπορούν να εξάγουν λιγότερο, αλλά θα καταγράψουν αύξηση της εγχώριας ζήτησης.
Η δυνατότητα αύξησης των μισθών δεν αποτελεί μία παραχώρηση από τη Γερμανία, αλλά μάλλον μέρος όσων δεσμεύτηκε η χώρα όταν εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ.
Όπως υπενθυμίζει ο Bernake η Γερμανία είναι η χώρα που επέμενε ότι οι λεγόμενες περιφερειακές χώρες της Ευρώπης προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους θα πρέπει να διατηρησήσουν σταθερούς τους μισθούς ή να κάνουν ακόμη και περικοπές μισθών.
Έτσι οι αυξήσεις των μισθών στη Γερμανία είναι ένα σημαντικό βήμα στην αλλαγή αυτής της κατεύθυνσης και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
«Οι αυξήσεις των μισθών είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά σχετικά μικρά βήματα» τονίζει ο Bernanke.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης