Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα κριτήρια για την προστασία της α’ κατοικίας επιθυμεί ο Draghi - Το νομοσχέδιο δεν έχει… πάει στη Βουλή

Νέα κριτήρια για την προστασία της α’ κατοικίας επιθυμεί ο Draghi - Το νομοσχέδιο δεν έχει… πάει στη Βουλή
Το νομοσχέδιο πρέπει άμεσα να κατατεθεί στη Βουλή ώστε οι δανειολήπτες να απαλλαγούν από το άγχος του πλειστηριασμού
Χαμηλώνει ο πήχης προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ,σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση των αρχικών κριτηρίων έτσι ώστε να είναι πιο κοντά στη γραμμή Ντράγκι , ο οποίος θεωρεί ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα δημιουργήσει κλίμα κακοπληρωτών και κυρίως από τα νοικοκυριά που έχουν την οικονομική δυνατότητα πληρωμής των στεγαστικών δανείων.
Στελέχη του υπουργείου κρατούν σιγή ιχθύος και το μόνο που λένε είναι ότι το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή παρότι ήταν από τα βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
Ο κ. Βίκτωρ Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ μιλώντας στο www.bankingnews.gr χαρακτήρισε ως λάθος την εκτίμηση που λέει ότι το «πάγωμα» των πλειστηριασμών βάζει «φρένο» στην κτηματαγορά, η οποία να σημειωθεί στην παρούσα φάση διαθέτει μόνο πωλητές ενώ απουσιάζουν οι αγοραστές, που είναι η κινητήριος δύναμη.
Ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ότι το νομοσχέδιο πρέπει άμεσα να κατατεθεί στη Βουλή έτσι ώστε οι δανειολήπτες να απαλλαγούν από το άγχος του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το αναμορφωμένο νομοθετικό σχέδιο της κυβέρνησης θα ρίξει πιο χαμηλά τον πήχη προστασίας Το αρχικό σχέδιο προστάτευε,
το σύνολο σχεδόν των δανειοληπτών αφού τα κριτήρια του εισοδήματος, της αξίας της κατοικίας όπως και της συνολικής ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη ήταν παρά πολύ ψηλά.
Τα βασικά κριτήρια της ρύθμισης είναι τα εξής: Οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ, καταθέσεις έως 50.000 ευρώ, αντικειμενική αξία ακινήτου πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ και η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 500.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι για να είναι κάποιος ενεργός στη ρύθμιση εάν έχει εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει το 10% του εισοδήματος στις τράπεζες ενώ αν το εισόδημα ξεπερνάει τις 25.000 ευρώ το χρηματικό ποσό που θα καταβάλλει θα αντιστοιχεί στο 20% του εισοδήματος.
Τα νέα κριτήρια όμως αναμένεται να προσδιορίζουν την αξία της ακίνητης περιουσίας στις 200.000 ευρώ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας πιθανό να μειωθεί σε 300.000 ευρώ.
Το ύψος των καταθέσεων θα πέσει στο μισό δηλαδή στις 25.000 ευρώ ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο το κριτήριο αυτό να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι με κάθε τρόπο πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και να διασωθεί το μοναδικό ακίνητο που θα έχει στην κατοχή του ο δανειολήπτης.
Τέλος να σημειωθεί ότι μελετάται το ενδεχόμενο να προστατευθεί το όποιο ακίνητο έχει στην κατοχή του , ο δανειολήπτης όταν η οφειλή προέρχεται από καταναλωτικά δάνεια.
Τα επιτόκια των 18% έως 22% των πιστωτικών καρτών ήταν σε αυτά τα επίπεδα λόγω ρίσκου που αναλάμβανε η τράπεζα πριν την έκδοση της κάρτας.
Άρα γνώριζαν τον κίνδυνο της αποπληρωμής του χρέους και θα έπρεπε οι ίδιες να είχαν λάβει τα μέτρα τους.


Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankinfgnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης