Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Kirkegaard (Ινστιτούτο Peterson): Δεν πιστεύω στο Grexit - Η Ελλάδα δεν θα παρασύρει την Ευρωζώνη

tags :
Kirkegaard (Ινστιτούτο Peterson): Δεν πιστεύω στο Grexit - Η Ελλάδα δεν θα παρασύρει την Ευρωζώνη
Αισιόδοξος για την οικονομία της Ευρωζώνη ο οικονομολόγος του Peterson
Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την Ευρωζώνη εξέφρασε ο Jacob Funk Kirkegaard, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Peterson.
«Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παρασύρει προς τα κάτω την οικονομία της ευρωζώνης.
Και δεν πιστεύω ούτε σε ένα Grexit.
Εκτός αυτού θεωρώ ότι η Ρωσία δεν θα πλήξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Όλα αυτά είναι καλά νέα.
Η ευρωζώνη εξελίσσεται πολύ καλύτερα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν», τονίζει ο αναλυτής μιλώντας στη Deutsche Welle.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 1,5% φέτος και 1,6% το 2016 στην ευρωζώνη είναι υπερβολικά χαμηλές, με τον ίδιο να προβλέπει αύξηση της οικονομικής επίδοσης κατά 1,8% και 2% αντίστοιχα.

Για την παγκόσμια οικονομία
Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές άφησε αναλλοίωτη την εκτίμηση για παγκόσμια ανάπτυξη της τάξης του 3,5% το τρέχον έτος, προβλέποντας για το 2016 ρυθμό ανάπτυξης 3,8%.
Σύμφωνα με τον αμερικανό οικονομικό αναλυτή οι προβλέψεις αυτές είναι θετικές, ωστόσο δεν συνιστούν λόγο για πανηγυρισμούς.
Όπως δήλωσε στην DW, «το γεγονός ότι οι προηγμένες οικονομικά χώρες θα αναπτυχθούν φέτος κατά 2,5% είναι καλή είδηση, που καταδεικνύει ότι τα πράγματα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τα ευρωπαϊκά κράτη εξελίσσονται συνολικά πολύ καλά.
Ωστόσο, το σημείο στο οποίο θα πρέπει να επέμβουμε είναι η συνεχιζόμενη εξασθένηση στις αναδυόμενες οικονομίες.
Αυτές θα καταγράψουν φέτος ρυθμό ανάπτυξης μόλις 4,3%, κάτι που υπολείπεται κατά πολύ των δυνατοτήτων τους».

«Ατμομηχανές» ανάπτυξης Κίνα και Ινδία
Εξαίροντας την Κίνα και την Ινδία, που αναμένεται να σημειώσουν εντός του 2015 ανάπτυξη της τάξης του 7% και 7,5% αντίστοιχα, ο αμερικανός αναλυτής εστιάζει σε τρεις παράγοντες που προκαλούν προβληματισμό: «Προφανώς η Ρωσία, με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ύφεση 3,8% φέτος να είναι πιθανότατα υπερβολικά αισιόδοξες.
Η άλλη αρνητική έκπληξη είναι η Βραζιλία, όπου θα υπάρξει φέτος ύφεση ως αποτέλεσμα της έλλειψης μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής εξυγίανσης στην οποία προέβη η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ.
Και τέλος, οι οικονομίες που είναι προσανατολισμένες στην εξαγωγή πετρελαίου, όπως οι χώρες του OPEC, πλήττονται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Αυτές θα πρέπει να διευρύνουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες».
Το φθηνό πετρέλαιο πλήττει όμως και τις ΗΠΑ, γεγονός που εξηγεί την επί τα χείρω διόρθωση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη της αμερικανική οικονομίας κατά 0,5% το τρέχον έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης