Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αιφνιδιαστικό χτύπημα από την Standard and Poors - Υποβάθμισε κατά 1 βαθμίδα σε CCC+ την Ελλάδα

Αιφνιδιαστικό χτύπημα από την Standard and Poors - Υποβάθμισε κατά 1 βαθμίδα σε CCC+ την Ελλάδα
Η αιφνίδια απόφαση για υποβάθμιση της Ελλάδας αποδίδεται στη σημαντική επιδείνωση που παρουσιάζουν τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών τραπεζών - Δεν αποτελεί βασικό σενάριο το Grexit
Σε αιφνιδιαστική υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά μια βαθμίδα, σε CCC+, από Β- προηγουμένως, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
Eιδικότερα, η S&P υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, σε CCC+, από Β- προηγουμένως, αλλά και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε C, από Β προηγουμένως.
Το outlook είναι αρνητικό.
Ταυτόχρονα, η Standard and Poor's απέσυρε τις αξιολογήσεις της Ελλάδας από το καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές (CreditWatch Negative), όπου είχαν τεθεί στις 28 Ιανουαρίου του 2015.
Όπως διευκρινίζει ο οίκος, με τη σημερινή του απόφαση να υποβαθμίσει την Ελλάδα παραβιάζει το οικονομικό του ημερολόγιο.
Η απόφαση για υποβάθμιση της Ελλάδας αποδίδεται στη σημαντική επιδείνωση που παρουσιάζουν τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών τραπεζών.
Όπως εξηγεί ο οίκος, η απόφασή του να υποβαθμίσει την Ελλάδα σηματοδοτεί τη μεγάλη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών της χώρας, λόγω της αβεβαιότητας που παράγει η μεγάλη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.
Το οutlook για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, με την S&P να εκτιμά πως η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση -1% κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών και παρά την αποδυνάμωση του ευρώ και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.
Ο οίκος προειδοποιεί για ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας, εάν δεν ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Η αποδυνάμωση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας καταδεικνύει πως εξαλείφεται το πρωτογενές πλεόνασμα που κατόρθωσε να παράξει η Ελλάδα το 2014.
Ο οίκος προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα για την Ελλάδα το 2015, εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής.
Ταυτόχρονα προειδοποιεί και για τις πιέσεις που δέχεται η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αφού, όπως εξηγεί, από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περί το 14% επί του συνόλου της καταθετικής τους βάσης.
Η S&P εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, παρά τη σταδιακή εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων.
Ο οίκος διαμηνύει πως μέχρι τα μέσα Μαΐου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρξει χρόνος για την ελληνική Βουλή, να ψηφίσει τις οποιεσδήποτε προϋποθέσεις που μπορεί να συνοδεύουν ένα νέο δανειακό πρόγραμμα.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια της έκθεσής της η S&P, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι βασικό σενάριο.
Όπως προειδοποιεί, οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπλοκές για την Ελλάδα - από ενδεχόμενη αποχώρησή της από την Ευρωζώνη - θα δημιουργούσαν σοβαρό προηγούμενο και θα ήταν αρκετά σημαντικές.
Όμως εάν αυξηθεί ο κίνδυνος για τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, τότε δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες (capital controls), προκειμένου να περιοριστούν οι εκροές καταθέσεων.
Όπως τονίζει επίσης η S&P, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την ικανότητα και προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της.
Eάν χαθεί μια πληρωμή προς επίσημο δανειστή της Ελλάδας, η αξιολόγηση της χώρας δεν θα υποβαθμιστεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Selective Default - SD), διευκρινίζει η S&P.

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας

Αξιολόγησης


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005

Α+ Ελλάδα 2005



Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)

Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B

B **


B3

B-**

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1 * Ελλάδα

CCC+ *Ελλάδα

CCC+



Caa2

CCC**

CCC *Ελλάδα



Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C**/***

D ***

D***

*Ισχύουσα βαθμολογία Ελλάδος

**Ήταν σε αυτή την βαθμολογία
μέχρι πρότινος

***H βαθμολογία της Ελλάδος με το PSI+
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης