Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση με τον Τσίπρα ζητούν οι Περιφερειάρχες - «Ναι» στη βοήθεια για τις ανάγκες της Ελλάδας

Συνάντηση με τον Τσίπρα ζητούν οι Περιφερειάρχες - «Ναι» στη βοήθεια για τις ανάγκες της Ελλάδας
"Είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες"
Την άρνησή της να συναινέσει στην υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδας εκφράζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, κατόπιν της θυελλώδους συνεδρίασής της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αυτοδιοίκηση έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας.
«Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα» συνεχίζει.
Όμως, συμπληρώνει η ΕΝ.Π.Ε., είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
«Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου»


Διευκρινίσεις Μάρδα για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων της Αυτοδιοίκησης
Τους όρους σύμφωνα με τους οποίους θα εκταμιευτούν τα διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, βάσει της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, διευκρίνισε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες που αφορούν το προσεχές 15νθήμερο και τα υπόλοιπα κεφάλαια που δεν θα χρειαστούν για την εξυπηρέτηση των ταμειακών τους αναγκών θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
Όποιος δήμος αιτηθεί επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως, ενώ ποσά μεγαλύτερα από 20%, θα επιστρέφονται εντός ολίγων ημερών.
Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι ο εσωτερικός δανεισμός θα κρατήσει δύο μήνες , μέχρι τον Ιούνιο και πως εάν χρειαστούν περισσότερα χρήματα απ΄αυτά που έχουν προϋπολογίσει θα μπορούν με αίτηση να λάβουν κονδύλια εντός δύο ημερών.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι θα ψηφιστεί νόμος με τον οποίο το κράτος θα δεσμεύεται για την επιστροφή του συνόλου των κονδυλίων στους δήμους μετά το πέρας της δίμηνης περιόδου.
Ωστόσο υπήρξε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των δημάρχων και των Περιφερειαρχών αλλά και της Αντιπολίτευσης, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που καθιστά «υποχρεωτική» τη μεταφορά των ταμειακών τους διαθέσιμων σε λογαριασμό στην τράπεζα της Ελλάδας
Υπενθυμίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κ. Μπακογιάννης κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης.
«Εμείς θα αρνηθούμε να δώσουμε τα χρήματα γι΄ αυτό και προσφύγαμε και στο ΣτΕ κατά της Πράξης και αυτό πρέπει να αποφασίσουν και τα συλλογικά μας όργανα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Μπακογιάννης.
«Τα χρήματα που μας παίρνουν, είναι χρήματα της καθημερινότητάς μας. Είναι χρήματα για τους νεφροπαθείς, για τα σχολικά δρομολόγια, για να πληρώσουμε τα δημόσια έργα» είπε και συμπλήρωσε «Αν θέλουν ας μας πουν να παραιτηθούμε να βάλουν στις θέσεις μας Δημόσιους Υπαλλήλους να είναι πιο υπάκουοι».
«Ας μας έλεγαν» προσέθεσε, «τι μπορείτε να δώσετε, όχι να μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα τα πάρουν και στη συνέχεια να τα παίρνουν με ΠΝΠ».
Σε νέα ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρει οτι «παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περί ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο θεωρώντας την Αυτοδιοίκηση τιμάριο της Κεντρικής Διοίκησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης