Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμες συναντήσεις Τσίπρα με περιφερειάρχες και δημάρχους το Σάββατο για τα ταμειακά διαθέσιμα

Κρίσιμες συναντήσεις Τσίπρα με περιφερειάρχες και δημάρχους το Σάββατο για τα ταμειακά διαθέσιμα
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων
Ξεχωριστές συναντήσεις με την Ένωση Περιφερεικών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα έχει αύριο Σάββατο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων από την τοπική Αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα, στις 12:00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την ΕΝΠΕ και στη συνέχεια στις 15:00 θα δεχτεί την ΚΕΔΕ.
Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σημειώνεται ότι οι δήμαρχοι όλης της χώρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή από τις 11:30 το πρωί, ενόψει της ψήφισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα στην Ολομέλεια της Βουλής που θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι.
Οι δήμαρχοι θα επιδώσουν στο προεδρείο και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων το ψήφισμα της ΚΕΔΕ καθώς και αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις τους.

Η πλήρης τοποθέτηση των δημάρχων
Τα ανταποδοτικά τέλη δεν περιλαμβάνονται στα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, για τα οποία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -που αναμένεται να ψηφιστεί το μεσημέρι, από την Ολομέλεια της Βουλής - ορίζει τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ( ΚΕΔΕ) και προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να τα εξαιρέσει.
Για «νίκη της λογικής και της αυτοδιοίκησης» κάνει λόγο, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προσθέτοντας ότι «αποδείχθηκε πως τα προβλήματα επιλύονται καλύτερα με διάλογο, κι όχι με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που πλήττουν την ανεξαρτησία του θεσμού μας».
Η ΚΕΔΕ επισημαίνει,ωστόσο, ότι «παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλά ακόμη ζητήματα, όπως το πώς θα διασφαλιστεί νομοθετικά ο τρόπος και ο μηχανισμός με τον οποίο θα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των Δήμων στα χρήματά τους, που θα παραμένουν δεσμευμένα στην Τράπεζα, χωρίς να υπόκεινται οι δήμοι σε έλεγχο σκοπιμότητας. Καθώς και η ανάληψη από το δημόσιο του κόστους που πιθανόν θα προκύψει για κάποιους δήμους που θα αναγκαστούν να σπάσουν προθεσμιακές καταθέσεις που διατηρούν σε εμπορικές τράπεζες, για να καταθέσουν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος».
Στο μεταξύ, το μεσημέρι, την ώρα που θα συζητείται στην Ολομέλεια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση δημάρχων έξω από τη Βουλή, ενώ το προεδρείο της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Πατούλη θα συναντηθεί στη Βουλή με τους αρχηγούς των κομμάτων,προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις της ΚΕΔΕ για το ζήτημα αυτό.
«Αναλαμβάνουμε,τονίζει ο κ. Πατούλης,πρωτοβουλία ενημέρωσης όλων των πολιτικών αρχηγών και αναμένουμε να οριστεί η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό, ώστε να ενημερωθούμε υπεύθυνα για την πραγματική διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα και η αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην εθνική προσπάθεια και μετά την ενημέρωση που θα έχουν, θα προχωρήσουν στη σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. για να επανακαθορίσουν τη θέση τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης