Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δεν ανέχονται άλλες απειλές από το Γ. Βαρουφάκη

Bloomberg: Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δεν ανέχονται άλλες απειλές από το Γ. Βαρουφάκη
Ο Γ. Βαρουφάκης απείλησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν οι πιστωτές ασκήσουν υπερβολικές πιέσεις
Στη συνάντηση στη Ρήγα η μόνη πραγματική ταύτιση απόψεων δεν ήταν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαίων αλλά ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών των 18 οι οποίοι συντάχθηκαν οργισμένα απέναντι στο Γ. Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, όλα ξεκίνησαν όταν ο έλληνας υπουργός προειδοποίησε τους ομολόγους του για τους κινδύνους από την άσκηση υπερβολικής πίεσης προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην ομιλία του ο Έλληνας υπουργός υπερασπίστηκε την προστασία των δημόσιων συντάξεων, ένα βασικό σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις.
Απείλησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν οι πιστωτές ασκήσουν υπερβολικές πιέσεις.
Όταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem κάλεσε τους υπόλοιπους υπουργούς να τοποθετηθούν αντιμετώπισε τη σιωπή τους.
Τους ζήτησε και πάλι να τοποθετηθούν και τότε μίλησε ο Kazimir.
«Δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλο από αυτό που χαρακτηρίζουν σαν ένα στυλ φροντιστηρίου από τον καθηγητή οικονομικών και την αποτυχία του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του», ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Peter Kazimir.
Και τότε οι υπόλοιποι υπουργοί οικονομικών συντάχθηκαν με τις θέσεις και τις απόψεις του Kazimir κατηγορώντας τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι «σπαταλά τον χρόνο» προειδοποιώντας τον ότι «δεν θα καταλήξει ποτέ σε συμφωνία εάν επιμείνει με τέτοιες τακτικές».
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, η κριτική συνεχίστηκε και μετά τη συνάντηση: Οκτώ από τους συμμετέχοντες παραβίασαν τους κανόνες ευπρέπειας για να περιγράψουν τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες.
«Όλοι οι υπουργοί του είπαν: αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ της Ισπανίας, Luis de Guindos την επόμενη μέρα.
«Η αίσθηση μεταξύ των 18 ήταν ακριβώς η ίδια. Δεν υπήρχε καμία σύγκλιση».
Το Bloomberg σημειώνει την αντίδραση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ο οποίος επέλεξε να απαντήσει στην κριτική που δέχεται με μια ρήση του Αμερικανού Προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ, από τις αμερικανικές εκλογές του 1936.
«Τους ενώνει το μίσος τους για εμένα. Και εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους» είναι η φράση που ανήρτησε στη σελίδα του στο Twitter.
Συμπληρώνει ωστόσο, λέγοντας: "Μια ρήση που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου (και την πραγματικότητα) αυτές τις ημέρες".
Το Bloomberg υπογραμμίζει πάντως ότι «η κατάρρευση των συνομιλιών έρχεται με την Ελλάδα να οδεύει για μια εβδομάδα αυξημένης δημοσιονομικής έντασης.
Η πρώτη από τις δύο πληρωμές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να καταβληθεί στις 6 Μαΐου και η κυβέρνηση συνεχίζει να μην γνωρίζει εάν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους αυτή την εβδομάδα».
Η άρνηση του Γ. Βαρουφάκη να δεχτεί τους όρους των πιστωτών ενόχλησαν ιδιαίτερα τον Σλοβάκο ΥΠΟΙΚ καθώς η κυβέρνηση του έχει μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και έχει καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, σχολιάζει το πρακτορείο.

www.bankingnews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης