Τελευταία Νέα
old

Γιατί αρνείται ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ να δώσει τα στοιχεία για τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης;

Γιατί αρνείται ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ να δώσει τα στοιχεία για τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης;
Το ρεπορτάζ όμως λέει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προστατεύει τους  μπαχτατζήδες
«Ομπρέλα  προστασίας» δίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  κ. Γιάννης Στουρνάρας στους υπερχρεωμένους εκδότες, ο οποίος αρνείται επίμονα να δώσει  στοιχεία  στον υπουργό  Επικρατείας  κ. Νίκο Παππά.
Ο υπουργός με δηλώσεις τους  στη Wall Street Journal ζήτησε να συνεργαστεί ο  κεντρικός τραπεζίτης για τη  διαφάνεια στο χώρο  των μέσων ενημέρωσης.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ανώτερος αξιωματούχος της ΤτΕ υπενθυμίζει ότι δεν επιτρέπεται  από το νόμο να αποκαλυφθούν οποιαδήποτε στοιχεία για τα δάνεια.
Ο υπουργός Επικρατείας μπορεί εύκολα να διευκολύνει το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος  κ. Γιάννη  Στουρνάρα λύνοντας το θέμα με μία νέα νομοθετική  πρωτοβουλία  που θα ακυρώνει τον προηγούμενο νόμο και θα λύσει τα  «δεμένα» χέρια του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το ρεπορτάζ του  bankingnews  όμως λέει ότι η Τράπεζα της  Ελλάδος προστατεύει τους  μπαχτατζήδες, καθώς θα έπρεπε οι κακοπληρωτές να εμφανίζονται στη  λίστα   του  Τειρεσία, στην οποία όμως δεν βρίσκονται  διότι η ροή πληροφόρησης  σταματά στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το bankingnews θέτει το απλό ερώτημα γιατί οι εταιρείες που δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους έχουν θέση στη λίστα ;  
Η απάντηση είναι απλή, οι  διοικήσεις τους δεν έχουν πρόσβαση στην εξουσία και κυρίως δεν είναι κάτοχοι Μέσων Μαζικής  Ενημέρωσης.
 
Τηλέτυπος Α.Ε.
Οι εξελίξεις  θα δρομολογηθούν από την  εισηγμένη  εταιρεία Τηλέτυπος, η οποία  οδηγείται ολοταχώς προς αύξηση  μετοχικού κεφαλαίου πολλών εκατομμυρίων ευρώ  διότι εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2014.
Η διοίκηση της εταιρείας πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες διότι σε αντίθετη περίπτωση θα εκθέτει έναντι της ελληνικής νομοθεσίας.
Οι θεματοφύλακες  είναι εν μέρει η  Επιτροπή  Κεφαλαιαγοράς και η Νομαρχία  Αθηνών που ανήκει η έδρα της  εταιρείας.
Η τελευταία  αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος ήταν τον Αύγουστο του 2013.
Συνολικά συγκεντρώθηκαν 15.118.950 ευρώ και συμμετείχαν συνολικά 63 μέτοχοι. Μόνο η Πήγασος και ο ΔΟΛ άσκησαν πλήρως τα δικαιώματα τους, ενώ οι υπόλοιποι  μέτοχοι τα  άσκησαν μερικώς.  

Ποιοι  είναι  οι βασικοί  μέτοχοι.
Το ελληνικό παράδοξο.
 Όλοι γνωρίζουν ποια είναι τα αφεντικά της Τηλέτυπος, όχι  όμως και το Εθνικό  Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης  για τον απλό λόγο ότι η εταιρεία είναι εισηγμένη  και δεν απαιτείται ανάλυση  των μετόχων ως φυσικά  πρόσωπα.
Έτσι οι  μόνοι μέτοχοι που εμφανίζονται  και δεν το κρύβουν είναι ο κ. Φώτης Μπόμπολας που μέσα από την Πήγασος Εκδοτική  ελέγχει το 32,73% , και ο κ. Σταύρος  Ψυχάρης του ΔΟΛ με  ποσοστό 22,11%.
Σύμφωνα με τη  λίστα του ΕΣΡ στη μετοχική σύνθεση συμμετέχουν ακόμη οι εταιρείες:  Benabay LLimited ,  Premier LTD , Saran Holdings S.A. ,GS BANK, HSBC Private  Bank , Moongold investments Limited, Bal Tazi investments Linited , OPAL ton investments Limited , Prime Applications Ανώνυμη  Εταιρεία , Elkin Holdings SA, Ascore Trading LTD , Cyrenia Enterprises SA, Lagan Enterprises SA , Lagan Enterprises SA,  Tone Business SA , Valens Trading SA, Valens Trading SA και WAKO investments SA.
Οι  παραπάνω εταιρείες εμφανίζονται  να κατέχουν  μετοχές σε ποσοστό που ξεκινά  από 1,02%  και φθάνει  στο 3,19%.
Το τρίτο ισχυρό όνομα της Τηλέτυπος είναι η οικογένεια  Βαρδινογιάννη.

Μερίσματα
Η Τηλέτυπος πέρασε το κατώφλι του Χ.Α. στις 18  Αυγούστου 1994.  
Ο αριθμός των μετοχών  που εισήλθε προς  διαπραγμάτευση  ανήλθαν σε 18.750.000  μετοχές.
Η τιμή  εισαγωγής  ήταν στα 5,5759  ευρώ και  το ποσό που συγκεντρώθηκε ανήλθε σε 104.548.125  ευρώ με  βάση  τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η μερισματική πολιτική κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα από το 1995 μέχρι το 2009.
Ο αριθμός των μετοχών  από τα 18.750.000  διαμορφώθηκε σε 37.797.375 στα τέλη του 2009. Από το 1995  μέχρι το 2009  οι βασικοί  μέτοχοι ελάμβαναν μέρισμα.
Το υψηλότερο  δόθηκε το 2009 και  ανήλθε στα  0,67  ευρώ ανά  μετοχή.  Έτσι οι βασικοί  μέτοχοι «άρμεξαν» για τα καλά την  εταιρεία από την είσοδο της  στο Χ.Α.  μέχρι το 2009.  
Οι ίδιοι οι βασικοί  μέτοχοι όμως  μεταμόρφωσαν  την εταιρεία  Τηλέτυπος που διαχειρίζεται  τον τηλεοπτικό  σταθμό MEGA σε  ένα  υπερχρεωμένο  μαγαζί το οποίο  παραμένει εν  ζωή  χάρη  στις τραπεζικές   ενέσεις   ρευστότητας που δέχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί  ότι η διάσωση της εταιρείας  δεν πρέπει να γίνει  γνωστή στο Έλληνα φορολογούμενο ο οποίος πληρώνει.
Οι βραχυπρόθεσμες  υποχρεώσεις της Τηλέτυπος αυξήθηκαν σε  102,9  εκατ. ευρώ  το 2014  από  88  εκατ.  το 2013.
Το Δεκέμβριο του 2012 η διοίκηση  της  εταιρείας  έκανε συμφωνία  με τις τράπεζες  για ομολογιακό  δάνειο  ύψους  98  εκατ  ευρώ  το οποίο  θα εξοφληθεί σε  επτά δόσεις.
Το ποσό των  59.780.000  ευρώ θα  καταβληθεί  στις 28  Δεκεμβρίου του 2016.

Τηλεοπτικές Άδειες
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το θέμα της  καταβολής  χρημάτων,  ενώ η διοίκηση της  εταιρείας  θεωρεί  ότι δεν  πρέπει να καταβάλει  τα οφειλόμενα  διότι  τα  πολιτικά  κόμματα  οφείλουν  στο MEGA από  την προβολή  τους  στις εκλογικές  περιόδους.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης