Τελευταία Νέα
Διεθνή

Todorov (φιλόσοφος): Η περίπτωση της Ελλάδας καταδεικνύει ότι η λαϊκή βούληση δεν μετρά μπροστά στα κέντρα αποφάσεων

Todorov (φιλόσοφος): Η περίπτωση της Ελλάδας καταδεικνύει ότι η λαϊκή βούληση δεν μετρά μπροστά στα κέντρα αποφάσεων
Εκείνο που οδήγησε στην κρίση ήταν ότι καταδείχθηκαν τα μειονεκτήματα της αντικατάστασης της πολιτικής βούλησης από τις επιταγές των αγορών, σημειώνει ο γάλλος φιλόσοφος
Η περίπτωση της Ελλάδας καταδεικνύει ότι η λαϊκή βούληση που έφερε ένα κόμμα στην εξουσία δεν μετρά τίποτα μπροστά στη θέληση των τραπεζιτών και εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε νομισματικό επίπεδο, όπως οργανισμοί σαν το ΔΝΤ, τονίζει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» ο γάλλος φιλόσοφος Tzvetan Todorov (Τσβετάν Τοντόροφ).
Ειδικότερα, ερωτηθείς για την Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εν μέσω πλήρους παγκοσμιοποίησης, ο γάλλος φιλόσοφος σημειώνει ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ένα φαινόμενο που έχει αλλάξει την πολιτική οργάνωση του κόσμου.
Πρόκειται για ένα γεγονός τεράστιας ιστορικής σημασίας και ένας τρόπος μείωσης της πολιτικής εξουσίας των λαών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, συνεχίζουμε να εκλέγουμε εκπροσώπους, όμως αυτοί έχουν λίγα να αποφασίσουν για τα θέματα των χωρών τους.
Οι οικονομίες εξαρτώνται τώρα από τις αποφάσεις των μετόχων διαφορετικών επιχειρήσεων, που μπορεί να βρίσκονται στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Νέα Ζηλανδία… και δεν έχουν να λογοδοτήσουν στις κυβερνήσεις.
Η περίπτωση της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική, όχι τόσο επειδή αποτέλεσε την πρώτη δημοκρατία, που στην πραγματικότητα ήταν μια δημοκρατία ατελής κατά τη δική μας οπτική γωνία, αλλά διότι μας κατέδειξε ότι η λαϊκή βούληση, που έφερε ένα κόμμα στην εξουσία, δεν μετρά τίποτα μπροστά στη θέληση των τραπεζιτών και εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε νομισματικό επίπεδο, όπως οργανισμοί σαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Είμαστε σε μια στιγμή που, ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, η ίδια η άσκηση της δημοκρατίας έχει μετατραπεί σε κάτι πολύ εύθραυστο.
Όσον αφορά το τι προκάλεσε την κρίση, σημειώνει ότι εκείνο που οδήγησε στην κρίση ήταν ότι καταδείχθηκαν τα μειονεκτήματα της αντικατάστασης της πολιτικής βούλησης από τις επιταγές των αγορών, κάτι που ξεκίνησε πολύ νωρίτερα.
Όπως σημειώνει, αν έπρεπε να διαλέξει μια ημερομηνία, αυτή θα ήταν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το 1989.
Είχε ξεκινήσει και νωρίτερα, αναφέρει, όμως αυτή η ημερομηνία είναι συμβολική επειδή τότε ήταν που ο άκρατος φιλελευθερισμός μετατράπηκε στην κυρίαρχη δύναμη σε όλη τη Δύση.
Εδώ και τριάντα χρόνια ζούμε υπό αυτό το καθεστώς, σημείωσε.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης