Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαμηλώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια για τους πλειστηριασμούς - Τι αλλάζει

Χαμηλώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια για τους πλειστηριασμούς - Τι αλλάζει
H συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση των 400.000 ευρώ
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ρύθμιση για την προστασία από τους πλειστηριασμούς, με τον πήχη όμως των εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη του δανειολήπτη στις διατάξεις, να έχει χαμηλώσει κατά 15 -20%.
Η παραπάνω μείωση που κρίθηκε αναγκαία προκειμένου η κυβέρνηση να περάσει το σκόπελο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αφορά τόσο το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος όσο και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.
Η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς προβλέπει ότι η αξία της δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ (από 300.000 ευρώ που είχε αρχικώς ανακοινωθεί) και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται είναι το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα (μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης), να είναι μικρότερο ή ίσο των 40.000 ευρώ (από 50.000 ευρώ).
Επίσης η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση των 400.000 ευρώ (από 500.000 ευρώ), ενώ το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να μην υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ (από 30.000 ευρώ).
Τα κριτήρια αυτά προσαυξάνονται κατά 20% στην περίπτωση οικογενειών με τρία ή και περισσότερα τέκνα και για ἀτομα με αναπηρία 67% και άνω.
Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης πλειστηριασμού, οι οφειλέτες, εφόσον δεν είναι άνεργοι, υποχρεούνται να καταβάλλουν μηνιαίως ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ (από τις 25.000 που είχε αρχικώς τεθεί).
Εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά το παραπάνω ποσό, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10%.
Εξαιρούνται της παραπάνω υποχρέωσης καταβολής:
α) οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα
β) άτομα με αναπηρία 67% και άνω και
γ) όσοι βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω, όταν το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι έως 35.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr









Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης