Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Είναι το Πουέρτο Ρίκο η Ελλάδα της Αμερικής; - Σε «CCC+» υποβαθμίστηκε από την S&P

CNBC: Είναι το Πουέρτο Ρίκο η Ελλάδα της Αμερικής; - Σε «CCC+» υποβαθμίστηκε από την S&P
Λιγότερο δυσμενής εκτιμάται η κατάσταση της χώρας της Λατινικής Αμερικής έναντι της Ελλάδας
Σε μια σύγκριση της Ελλάδας με το Πουέρτο Ρίκο προχωρά το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, μετά την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Standard and Poor's στο «CCC+», την ίδια αξιολόγηση που έχει και η Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, το Πουέρτο Ρίκο αποκαλείται η Ελλάδα της Καραϊβικής ή η Ελλάδα της Αμερικής, λόγω των φτωχών αξιολογήσεων, των υψηλών επιπέδων χρέους και της εξασθενημένης οικονομίας, με υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η κατάσταση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι λιγότερο δυσμενής έναντι αυτής της Ελλάδας, εν μέρει επειδή τα επίπεδα χρέους του Πουέρτο Ρίκο είναι πολύ χαμηλότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ έναντι του «αρρώστου» της Ευρώπης, όπως αποκαλεί ο αρθρογράφος την Ελλάδα.
Το χρέος του Πουέρτο Ρίκο αντιστοιχεί στο 93,6% του ΑΕΠ της χώρας, όταν της Ελλάδας φθάνει στο 174,5%.
Αυτή η διαφορά, σημειώνεται, παρέχει στην κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο μεγαλύτερο περιθώριο αντιμετώπισης της κατάστασης, σύμφωνα με τον Vicente Feliciano, πρόεδρο της Advantage Business Consulting, με έδρα στο Σαν Χουάν.

PR_Greece.jpg

«Το μέγεθος του χρέους είναι διαφορετικό», σημειώνει και προσθέτει, ωστόσο, ότι «ακόμη πρέπει να γίνουν αρκετές προσαρμογές, τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο όσο και σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις».
Σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, που παλεύει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο έχει προχωρήσει σε οικονομικές αλλαγές τα τελευταία εννέα χρόνια, σημειώνει ο Feliciano.
Αυτές οι προσαρμογές περιλαμβάνουν νέο φόρο επί των πωλήσεων, περικοπές θέσεων στον δημόσιο τομέα κ.ά.
Καθώς η Ελλάδα «μάχεται» να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της στην Ευρώπη, η πολιτική ηγεσία του Πουέρτο Ρίκο παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να εκπληρώσει όλους τους γενικούς στόχους για το χρέος, όχι όμως και τα ομόλογα που διακρατούν κρατικές εταιρείες.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης