Την εξαναγκαστική παραίτηση Στουρνάρα από την ΤτΕ σχεδιάζει η κυβέρνηση – Εκτός ο Ρουμελιώτης από το ΤΧΣ με βάση τον νόμο

Την εξαναγκαστική παραίτηση Στουρνάρα από την ΤτΕ σχεδιάζει η  κυβέρνηση – Εκτός ο Ρουμελιώτης από το ΤΧΣ με βάση τον νόμο
Οι πρόσφατες αρνητικές αναφορές βασικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στουρνάρα είναι ενδεικτικές για τις σχέσεις κυβέρνησης με την διοίκηση της ΤτΕ.
Την εξαναγκαστική παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξεταστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα αντικατασταθεί ο διοικητής της ΤτΕ.
Με βάση ορισμένες πηγές ήδη έχει ζητηθεί η παραίτηση Στουρνάρα αλλά αυτή η πληροφορία δεν έχει διασταυρωθεί.
Συγκεκριμένα έχει ετοιμαστεί φάκελος που περιλαμβάνει την εμπλοκή του Στουρνάρα ως υπουργός οικονομικών και τις αποφάσεις που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων.
Υπενθυμίζεται ότι για το μνημόνιο έχει συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο και η επιτροπή αυτή θα αποτελέσει το μέσο ώστε να εξωθήσουν τον Στουρνάρα σε παραίτηση.  
Σύμφωνα με πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης «ο Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ παραμένει άνθρωπος του Σαμαρά και ως άνθρωπος του Σαμαρά δεν λειτουργεί υπέρ της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά της αντιπολίτευσης, παίζει παιχνίδια.
Για να αντικατασταθεί όμως ο Στουρνάρας χρειάζονται πραγματικά στοιχεία όχι απλά στοιχεία και αυτά θα προέλθουν μέσω της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο».
Η στρατηγική αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ενδεδειγμένη καθώς ο Στουρνάρας πρέπει να κριθεί ως διοικητής της ΤτΕ ενώ θα αξιολογηθεί για το παρελθόν του μόνο αν έχει υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα εθνικά επιζήμιο για την χώρα.
Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αντίπαλο τον Στουρνάρα και όχι συνεργάτη.
Ο Στουρνάρας δεν μπορεί να παραμείνει στην ΤτΕ πρέπει να αντικατασταθεί αναφέρει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο bankingnews.gr.
Οι πρόσφατες αρνητικές αναφορές βασικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στουρνάρα είναι ενδεικτικές για τις σχέσεις κυβέρνησης με την διοίκηση της ΤτΕ.

Εκτός ο Ρουμελιώτης από το ΤΧΣ με βάση τον υφιστάμενο νόμο

Η υφιστάμενη νομοθεσία δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα, ενώ ο διαγωνισμός για την πλήρωση της θέσης του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πραγματοποιήθηκε με τον υφιστάμενο νόμο.
Μόνο αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός και αλλάξει ο νόμος και εν συνεχεία προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την θέση του προέδρου του ΤΧΣ μπορεί ο Ρουμελιώτης να αναλάβει πρόεδρος στο Ταμείο.
Ο νόμος ορίζει
1)ότι δεν μπορεί τραπεζικό στέλεχος που εργάστηκε τα 3 τελευταία χρόνια σε τράπεζα να αναλάβει την θέση του προέδρου του ΤΧΣ λόγω ασυμβίβαστου.
2)Τραπεζικό στέλεχος που λάμβανε πάνω από 100.000 ευρώ από τράπεζα επίσης δεν μπορεί να αναλάβει πρόεδρος στο ΤΧΣ.
3)Συνολικά 60 ημέρες από την παραίτηση του προέδρου αν δεν έχει καλυφθεί η θέση το Ταμείο δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση, παραλύει μέχρι να πληρωθεί η θέση του Προέδρου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι 60 ημέρες ολοκληρώνονται στις 22 Μαΐου του 2015.
Ο Π. Ρουμελιώτης ένα ικανότατο στέλεχος δεν μπορεί να αναλάβει την θέση του προέδρου γιατί εμπίπτει σε δύο από τις απαγορεύσεις του νόμου.
Μόνο αν ακυρωθεί ο υφιστάμενος διαγωνισμός, αλλάξει ο νόμος και προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός ο Ρουμελιώτης μπορεί να αναλάβει πρόεδρος στο ΤΧΣ.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την θέση του προέδρου πέραν του Ρουμελιώτη είναι ο Χαράλαμπος Κύρκος πρώην αντιπρόεδρος στο ΤΧΣ και ο Γιώργος Μιχελής ήταν υποψήφιος για την θέση του CEO στην Εθνική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS