Τελευταία Νέα
Πολιτική

J.Gauck (Γερμανός Πρόεδρος): Ανοικτό το ενδεχόμενο καταβολής των επανορθώσεων στην Ελλάδα

J.Gauck (Γερμανός Πρόεδρος): Ανοικτό το ενδεχόμενο καταβολής των επανορθώσεων στην Ελλάδα
Eίναι ντροπιαστικό που για χρόνια δεν ήταν γνωστά τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα
Ανοικτό το ενδεχόμενο καταβολής των επανορθώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά της Ελλάδας άφησε ο γερμανός πρόεδρος joachim Gauck σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο γερμανός πρόεδρος, χαρακτήρισε θέμα ιστορικής ευθύνης της χώρας του έναντι της Ελλάδας το ζήτημα των επανορθώσεων λέγοντας ότι «είναι ντροπιαστικό που για χρόνια δεν ήταν γνωστά τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα».
«Είναι σωστό για μια χώρα που έχει επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να διερευνά ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να δοθούν επανορθώσεις».
Όπως υποστήριξε , o joachim Gauck «70 χρόνια από την απελευθέρωση της Γερμανίας από τον Εθνικοσοσιαλισμό οι Γερμανοί ζουν σε τόση ευμάρεια όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.
Αυτό αποτελεί και υποχρέωση για ιδιαίτερη δράση».
Βέβαια, ο γερμανός πρόεδρος έσπευσε να προσθέσει ότι ως πρόεδρος της δημοκρατίας εκπροσωπεί την ίδια νομική θέση με αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει κάθε σχετικό αίτημα, αλλά παρακολουθεί, όπως διευκρίνισε, με ενδιαφέρον τη συζήτηση με διάφορα επιχειρήματα για το πως θα μπορούσε να ικανοποιηθεί «η ανάγκη πολλών Ελλήνων για κάποια μορφή επανορθώσεων».
Επ’ αυτού εξέφρασε την ευχή να εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση με πιο δεσμευτικές θέσεις από ό,τι κάνει μέχρι τώρα.
Αναφορικά με τους μετανάστες, ο joachim Gauck τόνισε πως «εάν η Ευρώπη θέλει να βάλει τέλος στους μαζικούς θανάτους θα πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα».
Στις τελετές που θα γίνουν την άλλη εβδομάδα για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Γερμανίας από τον εθνικοσοσιαλισμό ο j. Gauck θα τιμήσει ιδιαίτερα τους σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου στη χώρα.
Από τα 5,5 εκ. στρατιώτες, που έπεσαν στα χέρια της Βέρμαχτ, επέζησαν λιγότεροι από τους μισούς, Οι περισσότεροι πέθαναν από την πείνα ή λόγω των καταστροφικών συνθηκών υγιεινής. Για τα δεινά τους γίνεται ελάχιστα λόγος στη Γερμανία.
«Αυτοί οι άνδρες βρίσκονται στη συλλογική μνήμη κάπου στη σκιά της λήθης, κι αυτό τους αδικεί», τόνισε στη συνέντευξη ο γερμανός πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης