Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Kερδοσκοπία +30% στην Attica bank – Το ΤΣΜΕΔΕ στις 10/6 καταβάλλει 220 εκατ αν δεν υπάρξει νέα παράταση στην ΑΜΚ

tags :
Kερδοσκοπία +30% στην Attica bank – Το ΤΣΜΕΔΕ στις 10/6 καταβάλλει 220 εκατ αν δεν υπάρξει νέα παράταση στην ΑΜΚ
Ως βασικό σενάριο θεωρούμε ότι η Attica bank θα παραμείνει αυτόνομη.
Ακραίο ράλι κερδοσκοπίας βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την Attica bank που ενισχύεται +30% στα 0,0650 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 67 εκατ.
Περίπου στις 10 Ιουνίου ολοκληρώνεται η παράταση που έχει λάβει η τράπεζα για να καλύψει την ΑΜΚ των 434 εκατ ευρώ.
Η Attica bank στοχεύει σε αυτόνομη πορεία και η στρατηγική είναι να αποτελέσει τον 5ο πυλώνα μετά τις 4 συστημικές τράπεζες.  
Η Attica bank διαθέτει ακόμη δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και τον Ιούνιο το ΤΣΜΕΔΕ θα επενδύσει 220-230 εκατ ευρώ στην αύξηση των 434 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα αναζητά στρατηγικό σύμμαχο, παρά την άκρως δυσμενή συγκυρία.
Η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως αλλά μόνο μερικώς κατά 50% και υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μονόδρομος η πώληση της ώστε να ανταλλάξει μετοχές το ΤΣΜΕΔΕ που είναι ο βασικός μέτοχος με 51% για να μην υποστεί ζημία.
Όμως η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να κρατήσει αυτόνομη την Attica bank και για τον λόγο αυτό εξετάζει παράταση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και πέρα του Ιουνίου.
Ως βασικό σενάριο θεωρούμε ότι η Attica bank θα παραμείνει αυτόνομη.

Πόσα πραγματικά κεφάλαια χρειάζεται η Attica bank;

Το κεφαλαιακό ζήτημα της Attica bank δηλαδή η ΑΜΚ των 434 εκατ δεν έχει καλυφθεί  ενώ οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί.
Τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank δεν είναι τα 355 εκατ που καταγράφονται αλλά τα κεφάλαια με φουλ εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Το common equity tier 1 υποχωρεί στο 5,1% από 7,1% (242 εκατ)  χωρίς την Βασιλεία ΙΙΙ αποδεικνύοντας πόσο απαραίτητη είναι η αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ ευρώ.
Η Attica bank θυμίζουμε πρέπει να αποπληρώσει και προνομιούχες μετοχές και ομολογιακό.
Η τράπεζα δεν έχει πολλά περιθώρια για να μειώσει το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό, ένας τρόπος για να βελτιωθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ειδικά το core tier 1 και το common equity tier 1 που είναι οι πιο ουσιώδεις δείκτες φερεγγυότητας.
Επίσης με coverage ratio για τα προβληματικά δάνεια 52,3% έναντι 58% που είναι ο μέσος όρος των 4 μεγάλων συστημικών τραπεζών είναι προφανές ότι αν αυξανόταν π.χ. στα επίπεδα του μέσου όρου του κλάδου οι ζημίες για το 2014 θα ανέρχονταν σε -125 εκατ ευρώ κατ΄ ελάχιστον.
Τα NPLs της Attica bank ανέρχονται σε 1,044 δισεκ. ευρώ ή 28% του συνόλου των δανείων στα 3,73 δισεκ. ευρώ.
Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να αποτιμηθεί είναι ότι οι τράπεζες – οι συστημικές – το 2016 θα χρειαστούν νέα αύξηση κεφαλαίου και το ερώτημα είναι το εξής….η Attica bank θα χρειαστεί και νέα αύξηση – πέραν των 434 εκατ – ναι ή όχι;

(πρώτη ενημέρωση 7 Μαΐου 2015, 14:59)

www.bankinmgnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης