Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι long ποντάρουν σε λύση – Σε υψηλά διμήνου το Χ.Α. με τραπεζική κούρσα - Ισχυροί «παίκτες» και σε blue chips

Οι long ποντάρουν σε λύση – Σε υψηλά διμήνου το Χ.Α. με τραπεζική κούρσα  - Ισχυροί «παίκτες» και σε blue chips
Σε νέα υψηλά δύο μηνών το Χ.Α. με πίστη για συμφωνία – Ράλι 130% από τα χαμηλά οι τράπεζες - Ισχυροί «παίκτες» και σε επιλεγμένα μη τραπεζικά blue chips
Εντυπωσιακή είναι η κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις με τους long να έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι και την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Η αγορά όχι μόνο άντεξε τους κλυδωνισμούς από την αιχμηρότατη διόρθωση της Δευτέρας (-3,85%) αλλά με δύο εντυπωσιακές σε δύναμη συνεδριάσεις, «χτυπάει» τη ζώνη των 850 μονάδων που είναι νέα υψηλά διμήνου!
Παρ’ ότι συμφωνία δεν έχει υπάρξει, παρ’ ότι πολλάκις έχουν διαψευστεί όλες οι προφητείες και οι δηλώσεις ότι… έρχεται συμφωνία, η αγορά – που πάντα προηγείται των εξελίξεων – δείχνει ότι προεξοφλεί ότι είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα υπάρξει συναίνεση.
Προσωπικά κρατάμε τεράστιες επιφυλάξεις για το αν θα υπάρξει συμφωνία, τι είδους συμφωνία θα είναι αυτή και κυρίως αν η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία.
Κατά τη γνώμη μας, η παρούσα κυβέρνηση δεν δύναται να υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία με μνημονιακά μέτρα μάλιστα. Πέραν του πρότερου «βίου» της, η κυβέρνηση υπηρετεί ιδεολογικά εκ διαμέτρου αντίθετες δοξασίες από αυτά που θα περιλαμβάνει – όπως διαφαίνεται η νέα συμφωνία.
Άρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο να μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να φανεί αποτελεσματική στην πιστή τήρηση των (μνημονιακών) δεσμεύσεων, να κάνει ιδιωτικοποιήσεις, ή να «σφίξει» περαιτέρω την κατάσταση στην οικονομία! Πρόκειται για «περιοχή» που ιδεολογικά και πρακτικά απέχει παρασάγκας από το αφήγημα της κυβέρνησης.
Το τι θα γίνει τελικά, μένει να αποδειχτεί στο άμεσο μέλλον.
Πάντως η αγορά που επαναλαμβάνουμε πρώτη «ανακοινώνει» τις ειδήσεις και προεξοφλεί καταστάσεις, δείχνει ότι οι long και οι ισχυροί γνωρίζουν περισσότερα.
Οι long που έχουν οδηγήσει σε «τρελό» ράλι άνω του 130% τις τράπεζες ασφαλώς και δεν το κάνουν τυχαία.
Παράλληλα, ισχυροί «παίκτες» φαίνεται πως τοποθετούνται και στο χώρο ορισμένων μετοχών της πραγματικής οικονομίας, όπως η ΓΕΚ Τέρνα που χθες έκλεισε με άνοδο 13,58% με ισχυρό όγκο 743.627 τεμάχια.
Αρκετοί επισημαίνουν στο bankingnews ότι αυτό είναι το πρώτο… ωστικό κύμα της ανόδου, το πρώτο ξέσπασμα. Δεν αποκλείουν κάποιο γύρισμα, αν και η αγορά δείχνει να έχει ισχυρό momentum και ανατροφοδοτούμενη τάση και σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν πάμε κόντρα στο κύμα.
Μάλιστα, αρκετά από τα κερδισμένα επαναεπενδύονται. Χθες, ο τζίρος έφτασε στα 128 εκατ. ευρώ και μάλιστα ήταν «καθαρός» χωρίς πακέτα.
Πάντως, η άνοδος θα ισχυροποιηθεί από τον Ιούνιο και μετά, όταν (αν και εφόσον) "κλειδώσει" η συμφωνία, με... υπογραφές, συμβόλαια, χαρτιά, σφραγίδες και κάθε νόμιμη... επισημότητα που θα πιστοποιεί ότι... πραγματικά υπάρχει συμφωνία!

Το χθεσινό κλείσιμο και τα τεχνικά δεδομένα

Ο Γενικός Δείκτης σε μια εξαιρετική ρε ρυθμό, εναλλαγές και ενδιαφέρον συνεδρίαση έκλεισε στις 841,54 μονάδες με άνοδο 3,01%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 822,58 μονάδες (+0,69%) και υψηλό στις 857,51 (+4,97%) μονάδες. Πρόκειται για νέα υψηλά διμήνου στο Χ.Α. καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 6 Μαρτίου… Ο Γ.Δ. έχει επόμενες αντιστάσεις στις 848 και 870 μονάδες, ενώ η στήριξη βρίσκεται στις 790 μονάδες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 252,12 μονάδες με άνοδο 3,03% με επόμενες αντιστάσεις στις 253 και 263 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 707,09 μονάδες με άνοδο 9,33%, με επόμενες αντιστάσεις στις 720 και 770 μονάδες.
Μετά την αιχμηρή διόρθωση της Τρίτης (-3,85%) ήρθε το +2,86% της Τετάρτης και το +3,01% χθες να τακτοποιήσει την κατάσταση και να επιβεβαιώσει το ανοδικό momentum της αγοράς.
Με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές που έχουν ράλι έως 25% το διήμερο το Χ.Α. συνεχίζει να επιβεβαιώνει τη διάχυτη αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή κυβέρνησης - δανειστών.
Οι πληροφορίες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές δημιούργησαν αισιοδοξία, ενισχύοντας τους long, κάτι που σε συνάρτηση με τις προχθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ η οποία αύξησε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 2 δισ. ευρώ, έφεραν νέο εντυπωσιακό ξέσπασμα στον κλάδο.
Είναι σαφές ότι οι αγοραστές ποντάρουν πλέον στο θετικό σενάριο και ότι στις 11 Μαΐου και στο Eurogroup θα επικυρωθεί μια θετική εξέλιξη. Στο Eurogroup θα αναφερθεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου -απαιτούνται ακόμη βήματα για την συμφωνία- αλλά για πρώτη φορά σε Eurogroup θα γίνεται λόγος για πρόοδο σε σχέση με προηγούμενα Eurogroup.

Τι λένε οι αναλυτές

Η άποψη του αναλυτή της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ Απόστολου Μάνθου είναι ότι μετά το pullback προς τις 780 μονάδες ο Γενικός Δείκτης πήρε τις απαραίτητες δυνάμεις και ξεπέρασε εκ νέου και με ευκολία το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων περνώντας στη πορεία και το σημείο των 810 μονάδων.
Το διαγραμματικό αυτό γεγονός άνοιξε το κατάλληλο πεδίο για να έρθει ο Γενικός Δείκτης σε αντιπαράθεση με την ισχυρή αντίσταση των 847 μονάδων.
Περιοχή, όπου εάν διασπαστεί ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα πρέπει να δώσει το κατάλληλο νέο για να περάσει «με μιας» από τη ζώνη των πολυσύνθετων γραμμικών αντιστάσεων, που εκτείνονται από τις 850 έως τις 875 μονάδες, καθώς οποιαδήποτε αδυναμία ή κωλυσιεργία διαπέρασης θα σπρώξει αρκετούς επενδυτές σε κατοχύρωση κερδών με πιθανό αντίκτυπο τον επανέλεγχο των 820 με 810 μονάδων». Όπως αναφέρει ο Απ. Μάνθος «είναι πολύ κρίσιμο σε αυτή τη φάση της αγοράς να περάσει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 875 μονάδες για να μπορέσει να δώσει στόχο και στα εβδομαδιαία διαγράμματα άνω των 920 μονάδων. Με τον 100άρι απλό κινητό μέσο φλερτάρει επίσης και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25, στις 250 μονάδες. Εδώ η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση με τρία τουλάχιστον daily close πάνω από εκεί θα ισχυροποιήσει το σενάριο πιθανής αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης από καθοδική σε ανοδική τοποθετώντας ως διαγραμματικό στόχο το επίπεδο αντίστασης των 280 με 300 μονάδων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης