Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Αναστασία είπε την αλήθεια, ο Παναγιώτης παρεξηγήθηκε και ζήτησε από την κυβέρνηση να την παραιτήσουν από το ΤΧΣ

Η Αναστασία είπε την αλήθεια, ο Παναγιώτης παρεξηγήθηκε και ζήτησε από την κυβέρνηση να την παραιτήσουν από το ΤΧΣ
Η Σακελλαρίου θα πρέπει να παρουσιάσει αυτή την επιστολή που θεωρούμε άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική....
Η απαίτηση της κυβέρνησης να υποβάλλει την παραίτηση της η Αναστασία Σακελλαρίου από την θέση της διευθύνουσας συμβούλου του ΤΧΣ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, τουλάχιστον για εμάς εδώ στο bankingnews.gr που παρακολουθούμε πολύ στενά το τραπεζικό παρασκήνιο.
Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ζήτησαν την παραίτηση της Αναστασίας Σακελλαρίου της CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικούς Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών και το Ταμείο που ανακεφαλαιοποίησε τις ελληνικές τράπεζες.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει ζητήσει την παραίτηση της Αναστασίας Σακελλαρίου επειδή εμπλέκεται στην υπόθεση του παλαιού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε μια υπόθεση που είναι 100% βέβαιο ότι θα αθωωθεί.
Μια υπόθεση που χρονίζει εδώ και περίπου 2 χρόνια, δεν είναι καινούργια υπόθεση είναι παλαιά.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η παραπομπή 40 στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τον εισαγγελέα δεν σημαίνει και ενοχή ενώ γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των στελεχών θα αθωωθούν.
Ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση της Σακελλαρίου είναι άλλος και το bankingnews.gr απερίφραστα θα τον παρουσιάσει.
Πριν όμως παρουσιάσουμε όλο το παρασκήνιο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Σακελλαρίου σε επιστολή που έστειλε στην κυβέρνηση αργά το απόγευμα χθες 7 Μαΐου του 2015 υπόψη του Γιάνη Βαρουφάκη του έλληνα ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι «η νομοθεσία που διέπει το ΤΧΣ αναφέρει ρητά ότι υποχρεωτικά παραιτείται στέλεχος αν καταδικαστεί και όχι απλά αν παραπεμφθεί, ενώ παρουσιάζει και πλήθος επιχειρημάτων για την αναγκαιότητα διατήρησης στελεχών που γνωρίζουν το τραπεζικό σύστημα στην διοίκηση του ΤΧΣ».
Η Σακελλαρίου θα πρέπει να παρουσιάσει αυτή την επιστολή που θεωρούμε άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική.
Στην επιστολή η Σακελλαρίου θέσει την παραίτηση της στην διάθεση του υπουργού Οικονομικών και ή θα γίνει άμεσα αποδεκτή δηλαδή μετά το Euroworking Group και πριν το Eurogroup ή μετά το Eurogroup.

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΤΧΣ

Στη διάθεση του Υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη έθεσε την παραίτησή η κα Αναστασία Σακελλαρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε συνέχεια δημοσιευμάτων, το ΤΧΣ διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τον καταστατικό του νόμο
(ν. 3864/2010) δεν συντρέχει νομικό κώλυμα για τη συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων της.

Οι αντιδράσεις στους τραπεζικούς κύκλους αλλά και στο Euro Working Group ήταν εντονότατες.
Οι τραπεζίτες τουλάχιστον με τις διοικήσεις των 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες με τις οποίες συνομιλήσαμε μας ανέφεραν ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν λάθος, θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.
Οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι η Σακελλαρίου δεν αποπέμπεται από το ΤΧΣ για την υπόθεση του παλαιού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Ποιο είναι το πραγματικό παρασκήνιο;
Θα γράψουμε γεγονότα, τα οποία δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης.
Η Σακελλαρίου μετά το πρώτο κύκλο επαφών που είχε με την κυβέρνηση τον Δραγασάκη και τον Βαρουφάκη είχε διασφαλίσει ότι θα παραμείνει στην θέση της CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η υπόθεση της υποχρεωτικής μεταφοράς των 11,4 δισεκ. μαζί και των 1,2 δισεκ. που ήταν τα κέρδη που πέτυχε το ΤΧΣ στον ESM ήταν η πρώτη προστριβή της κυβέρνησης με την Σακελλαρίου.
Αν και προσπάθησαν να φορτώσουν την εξέλιξη αυτή στην Σακελλαρίου η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση δίδοντας τις ανάλογες εντολές στο ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ εκτέλεσε μια εντολή.
Η υπόθεση της μεταφοράς των κεφαλαίων του ΤΧΣ στον ESM ήταν σημείο προστριβής αλλά ο πραγματικός λόγος που ζητείται η παραίτηση της Σακελλαρίου είναι άλλος, ο πραγματικός λόγος.
Ποιος είναι αυτός ο λόγος;
Όταν παραιτήθηκε ο Χ. Σκλαβούνης από πρόεδρος του ΤΧΣ ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία πλήρωσης της κενής θέσης.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης πρώην αντιπρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς είχε νωρίτερα παραιτηθεί από την Πειραιώς καθώς είχε διασφαλίσει ότι θα τον αξιοποιούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η Αναστασία Σακελλαρίου η CEO του ΤΧΣ είχε βιώσει το φιάσκο της απόρριψης του Γιώργου Μιχελή για την θέση του CEO της Εθνικής, που είχε προταθεί από την κυβέρνηση και έσπευσε να ενημερώσει το Euro Working Group αν η τοποθέτηση του Ρουμελιώτη στην θέση του Προέδρου είναι συμβατή με την νομοθεσία του ΤΧΣ και αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα...
Ίσως το λάθος ήταν ότι πρώτα ζήτησε την γνωμοδότηση του Euro Working Group και εν συνεχεία ενημέρωσε τον Δραγασάκη και τον Βαρουφάκη.
Όταν τους ενημέρωσε η Αναστασία Σακελλαρίου σχεδόν έγιναν έξαλλοι, την θεωρούσαν συνυπεύθυνη για το θέμα της μεταφοράς των κεφαλαίων του ΤΧΣ στον ESM και υπεύθυνη ότι δήθεν υπονόμευσε τον Ρουμελιώτη....και οι σχέσεις Δραγασάκη με Σακελλαρίου επιδεινώθηκαν.
Όμως η Αναστασία Σακελλαρίου είπε την αλήθεια, καθώς απλά προειδοποίησε ότι το Euro Working Group θα απορρίψει την υποψηφιότητα Παναγιώτη Ρουμελιώτη λόγω νομοθεσίας.
Ο νόμος του ΤΧΣ αναφέρει ότι δεν μπορεί να αναλάβει διοικητική θέση στο Ταμείο στέλεχος που έχει εργαστεί τα τελευταία 3 χρόνια σε τράπεζα ή στέλεχος που αμειβόταν με πάνω από 100.000 ευρώ.
Ο Ρουμελιώτης μόλις είχε παραιτηθεί από την Πειραιώς και λάμβανε 205 χιλιάδες ευρώ άρα ήταν 100% βέβαιο ότι λόγω νόμου το Euro Working Group θα απέρριπτε την υποψηφιότητα Ρουμελιώτη.
Εκείνη την περίοδο το bankingnews.gr είχε παρουσιάσει αποκλειστικά θέματα για την εμπλοκή αυτή αναφέροντας ακριβώς αυτό που ορίζει ο νόμος τον οποίο βρήκε η Σακελλαρίου.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης θεώρησε υπεύθυνη την Σακελλαρίου για την εμπλοκή – κάτι που δεν είναι αληθές – και της τηλεφώνησε.
Το τηλεφώνημα αυτό το οποίο ήταν και το τελευταίο διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Αναστασίας Σακελλαρίου από καλές μετεξελίχθηκαν σε χείριστες στην κυριολεξία.
(Τις έκλεισε το τηλέφωνα στα μούτρα για να το θέσουμε πολύ εκλαικευμένα)
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης φέρεται να ζήτησε από την κυβέρνηση και ειδικά τον Δραγασάκη να καρατομήσουν την Σακελλαρίου όπερ και εγένετο.
Το πιο ουσιώδες στοιχείο είναι ότι η σφοδρότατη παρεξήγηση Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Αναστασίας Σακελλαρίου στηρίχθηκε σε ένα πραγματικό γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται η Σακελλαρίου.
Με τον υφιστάμενο  νόμο ο Ρουμελιώτης δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος του ΤΧΣ αν αλλάξει ο νόμος – που φαίνεται ότι είναι στα σχέδια της κυβέρνησης αλλάζουν τα δεδομένα - ....
Όμως η διαδικασία για τον διορισμό νέου προέδρου έχει ξεκινήσει ο Ρουμελιώτης και άλλοι 10 συμμετέχουν (μεταξύ άλλων Κύρκος, Μιχελής κ.α.) ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι με βάση τον υφιστάμενο νόμο ο Ρουμελιώτης δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος, μόνο αν αλλάξει η νομοθεσία και μόνο με την αλλαγή του νόμου.
Ταυτόχρονα η νομοθεσία του ΤΧΣ αναφέρει ότι 60 ημέρες μετά την παραίτηση του προέδρου (αρχής γενομένης από τις 22 Μαρτίου δηλαδή το διάστημα 60 ημερών λήγει 22 Μαίου) αν δεν έχει πληρωθεί η θέση το ΤΧΣ δεν δικαιούται να λάβει καμία απόφαση, παγώνει πλήρως και καθίσταται ανενεργό.
Η κυβέρνηση θέλει να δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο αλλά αυτό δεν είναι το θέμα της παρούσης να το αναλύσουμε.
Το θέμα μας είναι το παρασκήνιο της καρατόμησης της Αναστασίας Σακελλαρίου από το ΤΧΣ.
Ο πραγματικός λόγος που ζητήθηκε από την Σακελλαρίου η παραίτηση της ήταν ότι ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ίσως για να την εκδικηθεί, ίσως επειδή αισθάνθηκε ότι αδικήθηκε ίσως για πολλούς λόγους ζήτησε από την κυβέρνηση με την οποία έχει άριστες σχέσεις να «καθαρίσουν» την Σακελλαρίου.
Δεν θα κρίνουμε την πραγματικότητα ή την στάση του Ρουμελιώτη καθώς και η πικρία είναι ανθρώπινη, αλλά θα αξιολογήσουμε την στάση της κυβέρνησης.
Με πρόσχημα την υπόθεση του ΤΤ ζήτησε την παραίτηση της Σακελλαρίου ενός στελέχους που απολάμβανε την εμπιστοσύνη του τραπεζικού συστήματος.

Υποσημείωση

Δευτερεύουσα ζημία στην Σακελλαρίου πιστεύουμε ότι έκανε και το γεγονός της προσωπικής φιλίας με τον Γιάννη Στουρνάρα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που η κυβέρνηση επίσης έχει ζητήσει την παραίτηση του.
 
Υποσημείωση 2

Η θητεία της Σακελαρίου λήγει το 2017 στο ΤΧΣ.
Όπως τεράστια αδικία και αντιθεσμική στάση ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να απομακρύνει τον πλέον επιτυχημένο έλληνα κεντρικό τραπεζίτη τον Γιώργο Προβόπουλο έτσι απαράδεκτη παρέμβαση ήταν η στάση της κυβέρνησης να καρατομήσει την Σακελλαρίου με πρόσχημα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά πραγματικό λόγο την κόντρα Ρουμελιώτη με Σακελλαρίου.

Υποσημείωση 3

Η παρεξήγηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη με τον Απόστολο στην Νέα Υόρκη...θέμα στο οποίο είχε δίκιο τελικώς ο Απόστολος καταδεικνύει ότι ενίοτε λειτουργεί ο Παναγιώτης, παρορμητικά, συναισθηματικά και ενίοτε λανθασμένα.
Δεν κρίνουμε το γνωστικό υπόβαθρο ή τις ικανότητες που είναι αδιαμφισβήτητες του Ρουμελιώτη αλλά την στάση του σε ορισμένα γεγονότα.....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης