Τελευταία Νέα
Προϊοντικά

Όμιλος ΥΓΕΙΑ - ΜΗΤΕΡΑ: Η τεράστια σημασία του μητρικού θηλασμού

tags :
Όμιλος ΥΓΕΙΑ - ΜΗΤΕΡΑ: Η τεράστια σημασία του μητρικού θηλασμού
Η Καλλιόπη Μάλφα, Μαία, Συντονίστρια Μητρικού Θηλασμού του Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ , Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας, Μέλος Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, Μέλος Ε.Σ. UNICEF Ελλάδος μας εξηγεί τι σημαίνει ένα μαιευτήριο να είναι φιλικό προς τα βρέφη τονίζοντας παράλληλα την τεράστια σημασία του θηλασμού.

Τι σημαίνει να γεννιέται ένα παιδί σε ένα Νοσοκομείο BFH;
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στο μαιευτήριο υπάρχει μία Γραπτή Πολιτική για τον Μητρικό Θηλασμό, την οποία οφείλει να εφαρμόζει όλο το κλινικό προσωπικό, ώστε να δίνονται σαφείς και τεκμηριωμένες οδηγίες στις μητέρες και να εφαρμόζονται σωστές και εξατομικευμένες πρακτικές για το κάθε ζεύγος μητέρας - παιδιού.
Ο χαρακτηρισμός Baby Friendly Hospital σημαίνει πάνω από όλα, παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.
Ο θηλασμός είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και κάθε μητέρας!

στην πράξη…
• Σε ένα νοσοκομείο BFH όλο το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο στα θέματα μητρικού θηλασμού και το μαιευτήριο πρέπει να ενημερώνει τις έγκυες για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού, για τα πλεονεκτήματα της συνδιαμονής μητέρας –παιδιού [rooming-in], για την προετοιμασία των μαστών τους για τον θηλασμό, κ.λπ. Αμέσως μετά τον τοκετό, το νεογέννητο πρέπει να τοποθετείται σε επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα του και στη συνέχεια να γίνεται ο πρώτος θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα από τον τοκετό, για περίπου μία ώρα.
• Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Δεν τηρούνται όπως παλιά ωράρια σίτισης των νεογνών που καθορίζονται από το μαιευτήριο, αλλά τα νεογνά θηλάζουν σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.
• Οι μητέρες διδάσκονται εξατομικευμένα από το προσωπικό τις σωστές τεχνικές, τις θέσεις και τις στάσεις που μπορούν οι ίδιες να εφαρμόσουν, τη σωστή προσκόλληση του νεογέννητου στο μαστό και τα σημεία πείνας του.
• Οι μητέρες και τα νεογέννητα πρέπει να είναι μαζί [rooming-in], ώστε να έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν, να μάθουν να θηλάζουν και να αναπτύσσουν το δεσμό μητέρας-παιδιού.
• Εάν το νεογέννητο για ιατρικούς λόγους πρέπει να βρίσκεται χωριστά από τη μητέρα του [ π.χ. θερμοκοιτίδα], τότε η μητέρα πρέπει να διδάσκεται πώς να διατηρεί το γάλα της ώστε να θηλάσει όταν οι συνθήκες της το επιτρέψουν.
• Στο μαιευτήριο δεν δίνονται πιπίλες ή μπιμπερό ούτε χορηγείται ξένο γάλα εκτός κι εάν υπάρχει αποδεκτός ιατρικός λόγος.
• Οι μητέρες κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο πρέπει να λαμβάνουν οδηγίες για το πού μπορούν να ζητήσουν βοήθεια αν αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, ή χρειαστούν επιπλέον πληροφορίες για το μητρικό θηλασμό.

ΜΗΤΕΡΑ: Το μοναδικό ιδιωτικό BFH στην Ελλάδα
Στο ΜΗΤΕΡΑ εφαρμόζονται όλα τα ανωτέρω κάτι που πιστοποιήθηκε με Υπουργική απόφαση, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού, μέσω του προγράμματος ΑΛΚΥΟΝΗ που διενήργησε την εξωτερική αξιολόγηση του μαιευτηρίου βάσει των διεθνών προδιαγραφών που χαρακτηρίζουν ένα νοσοκομείο ως Φιλικό για το Βρέφος. Παίρνουμε μεγάλη χαρά όταν βλέπουμε την πρώτη επαφή μητέρας – παιδιού, όταν υποστηρίζουμε τον πρώτο θηλασμό, όταν ενισχύουμε το συναίσθημα της μητέρας για να συνεχίσει να θηλάζει με αυτοπεποίθηση, όταν βλέπουμε ικανοποιημένα μωρά και χαμογελαστές μητέρες…

Λίγα λόγια για τον Μητρικό θηλασμό…
O μητρικός θηλασμός αποτελεί την ιδανική τροφή για το βρέφος.
Ο άνθρωπος κατά κύριο λόγο βασίζεται στη λειτουργία του εγκεφάλου του και ο μητρικός θηλασμός υποστηρίζει την μαθησιακή και νοητική ικανότητα του παιδιού, συμβάλλοντας επίσης καθοριστικά στη σωματική και ψυχική υγεία του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού συνιστούν αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες ζωής και στη συνέχεια, μαζί με στερεές τροφές για τα πρώτα 2 χρόνια ή και περισσότερο εάν η μητέρα και το παιδί το επιθυμούν.
Οι έρευνες* έδειξαν ότι τα παιδιά που θηλάζουν αποκλειστικά για 4-6 μήνες, παρουσιάζουν λιγότερο συχνά γαστρεντερίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα, άλλες λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, ουρολοίμωξη, διαβήτη τύπου 1, παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή και σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
Για τα πρόωρα βρέφη τα οφέλη είναι επίσης σημαντικά και αφορούν τα θρεπτικά καθώς και ανοσολογικά στοιχεία που το μητρικό γάλα προσφέρει καθώς και τη συμβολή του θηλασμού στην ψυχολογική και νευρολογική ανάπτυξή τους.
Ο μητρικός θηλασμός μειώνει ακόμη την πιθανότητα να νοσήσει η μητέρα από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, ενώ συντελεί μοναδικά στη δημιουργία δεσμού μεταξύ μητέρας και βρέφους. Τέλος, το μητρικό γάλα είναι φθηνός και οικολογικός τρόπος σίτισης, γρήγορος γιατί δεν απαιτεί παρασκευή, και βολικός γιατί μπορεί να δοθεί στο μωρό στο σπίτι ή σε άλλο περιβάλλον.

*UNICEF, ΠΟΥ, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Για πληροφορίες καλέστε στο 210 6869000

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης