Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν: Αναγκαία η ανεξαρτησία της ΡΑΕ - «Όχι» στο μονοπώλιο της ΔΕΗ - Πρόωρη η συζήτηση για ΔΕΣΦΑ

Κομισιόν: Αναγκαία η ανεξαρτησία της ΡΑΕ - «Όχι» στο μονοπώλιο της ΔΕΗ - Πρόωρη η συζήτηση για ΔΕΣΦΑ
"Ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ περιορισμένος"
Την ανάγκη ύπαρξης μίας ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην Ελλάδα εξήρε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.
Ειδικότερα, μιλώντας στο EurActiv, η Ευρωπαία αξιωματούχος έκανε λόγο για «μονοπώλιο» στην ελληνική αγορά ενέργειας, το οποίο πλήττει τόσο τους καταναλωτές όσο και την οικονομία.
«Ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ περιορισμένος. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή και τη χονδρική πώληση, καθώς και την προμήθεια που φτάνει στους τελικούς καταναλωτές, το οποίο ουσιαστικά συνιστά ένα μονοπώλιο. Αυτά είναι άσχημα νέα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την οικονομία. Σαφώς, υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να επεκτείνει την πρόσβαση στον λιγνίτη και στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, προκειμένου να «ανοίξει» η αγορά ενέργειας.
Ακόμη, η Margrethe Vestager αποσαφήνισε την ανάγκη ύπαρξης μίας «ισχυρής και ανεξάρτητης» Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
«Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό για τον ανταγωνισμό η Ελλάδα να έχει το σωστό κανονιστικό πλαίσιο και μια ισχυρή και ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή» εξήγησε παράλληλα.
Σχετικά με την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ και την εκκρεμή εξαγορά του από την Socar, η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε πως «η προθεσμία για την Επιτροπή να λάβει απόφαση για τον ΔΕΣΦΑ και την SOCAR ανεστάλη στις 21/01/2015 και δεν έχει επανεκκινηθεί ακόμα. Ως μέρος της διαδικασίας μας, έχουμε στείλει ερωτήσεις στη SOCAR και περιμένουμε από την εταιρεία να μας στείλει ολοκληρωμένες και πλήρεις απαντήσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την τελική έκβαση της επανεξέτασης σε αυτό το στάδιο».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης