Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guindos (Ισπανία): Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συμφωνία – Όλοι θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Guindos (Ισπανία): Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συμφωνία – Όλοι θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη
Πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζεται για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, τόνισε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών
Πεπεισμένος ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας και ότι η «πιθανή απειλή» που προβλέπουν κάποιοι σχετικά με μια αποχώρηση της χώρας από τη ζώνη του ευρώ δεν θα επιβεβαιωθεί, εμφανίστηκε σήμερα, Πέμπτη, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos.
Παράλληλα, δήλωσε ότι αναμένει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταποκριθεί πριν από τις 5 Ιουνίου στις εκκρεμείς υποχρεώσεις της, ενώ τόνισε ότι το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το Eurogroup είναι αυτό της επίτευξης συμφωνίας με την Ελλάδα.
Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δεν μένει πολύς χρόνος για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και συμπλήρωσε ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζεται για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Επίσης, ο Luis de Guindos ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πιστωτές με την Ελλάδα σε καμία περίπτωση, προσθέτοντας ότι «είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και όλοι θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη αυτό θα ήταν μια αποτυχία όλων, ειδικά για την ελληνική κοινωνία, όπως επίσης και για το σύνολο της Ευρώπης.
Γι' αυτό, συμπλήρωσε, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί τις προσεχείς ημέρες μια συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να ξεπεράσει τα προβλήματα ρευστότητάς της.
Όπως ανέφερε, τα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας είναι σημαντικά προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, μεταξύ άλλων, διότι τα φορολογικά έσοδα κινούνται πτωτικά λόγω της ύφεσης.
Σε αυτό πρόσθεσε την φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες, μια κατάσταση που σύμφωνα με τον Luis de Guindos, προκαλεί «πολλή αβεβαιότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης».
Γι' αυτό τον λόγο εκτίμησε ότι είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει αυτή η εκροή καταθέσεων, διότι, όπως ανέφερε, «δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη όταν το τραπεζικό σύστημα δεν είναι φερέγγυο».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης