Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα όρια της κεφαλαιακής ανεπάρκειας η Attica bank με CET1 6,1% – Απόλυτα επιβεβλημένη η ΑΜΚ 434 εκατ

tags :
Στα όρια της κεφαλαιακής ανεπάρκειας η Attica bank με CET1 6,1% – Απόλυτα επιβεβλημένη η ΑΜΚ 434 εκατ
Η νέα αύξηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Attica bank.
Οι επιδόσεις της Attica bank δεν περιείχαν καμία έκπληξη εν μέσω μιας δυσμενούς συγκυρίας για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
Η Attica bank φλερτάρει με την κεφαλαιακή ανεπάρκεια καθώς μέσα σε ένα τρίμηνο έχασε σχεδόν μια μονάδα στο common equity tier 1 και από 7,11% στο τέλος του 2014 βρέθηκε στο 6,10% στο α΄ τρίμηνο του 2015.
Οι επιδόσεις της Attica bank πέραν της κεφαλαιακής επάρκειας είναι ρεαλιστικά φτωχές, χωρίς δείγματα ποιοτικών στοιχείων πλην ίσως της αύξησης του δείκτη κάλυψης δανείων με προβλέψεις που πλησιάζει πλέον το μέσο όρο της αγοράς.
Η Attica bank στο α΄ τρίμηνο του 2015 εμφάνισε οριακές ζημίες -1,3 εκατ ευρώ.
Οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου ίσως είναι αδιάφορες από πλευράς απόδοσης ενεργητικού αλλά είναι πολύ κρίσιμες από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας.
Η πορεία της Attica bank επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της νέας αύξησης των 434 εκατ ευρώ η οποία λήγει 10-12 Ιουνίου του 2015.
Η προοδευτική μείωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και ειδικά του common equity από τον οποίο έχουν αφαιρεθεί οι προνομιούχες μετοχές αποδεικνύει γιατί η νέα αύξηση είναι ζωτική για την επιβίωση της τράπεζας.
Με common equity 207 εκατ ευρώ προκύπτει δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 6,1% όταν το σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώνεται στα 3,129 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως, το ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει το 50,67% της Attica bank θα επενδύσει 220 εκατ αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής στην Attica bank πάνω από 80% και το ερώτημα αν η DGCom έχει εγκρίνει ένα τέτοιο σχέδιο αποτελεί ζητούμενο.
Ωστόσο αν εγκριθεί προφανώς η Attica bank αποκτάει χρονικό πλεονέκτημα, αυξάνει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και διατηρείται η αυτονομία της που θα διακυβευόταν 100% χωρίς την αύξηση κεφαλαίου.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του α΄ τριμήνου της Attica bank η εξάρτηση της από το ευρωσύστημα κυρίως ELA ύψους περίπου 732 εκατ ευρώ.
Οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 2,96 δισεκ. ομολογουμένως με ρυθμό χαμηλότερο της αγοράς.
Τα δάνεια στα 3,74 δισεκ. εκ των οποίων το 26,42% είναι NPLs δηλαδή 988 εκατ ευρώ είναι τα προβληματικά δάνεια.

Το συμπέρασμα

Η νέα αύξηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Attica bank.
Ωστόσο έχει εξασφαλιστεί μόνο το 50% της κάλυψης το υπόλοιπο 50% είναι στον αέρα.
Θετικό στοιχείο η προσπάθειας περιστολής του κόστους αν και πλέον άλλα περιθώρια νέας μείωσης δεν υπάρχουν.
Οι 894 εργαζόμενοι ήδη έχουν επωμιστεί ένα μεγάλο μέρος της κρίσης.
Δεν θα κάνουμε καμία αναφορά στην απόδοση κεφαλαίων καθώς προφανώς είναι ανύπαρκτη έννοια για όλες τις τράπεζες.

(Πρώτη Ενημέρωση: Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 00:03)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης