Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Φόβοι για επεισόδια στην επέτειο των 2 χρόνων από τις αιματηρές διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ

Τουρκία: Φόβοι για επεισόδια στην επέτειο των 2 χρόνων από τις αιματηρές διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Erdogan τις 3 πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου του 2013
Ισχυρές Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών και οχήματα με αντλίες που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε διαδήλωση για την επέτειο των δύο χρόνων από τις αιματηρές διαδηλώσεις του 2013.
Η τουρκική αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα περιμετρικά της πλατείας ενώ έκλεισε τους κεντρικούς δρόμους ώστε να αποκλείσει την πρόσβαση στο πάρκο Gezi όπου το 2013 ξεκίνησαν και κλιμακώθηκαν οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Erdogan.
Το πρωί της 31ης Μαΐου του 2013 η αστυνομία είχε απομακρύνει με τη βία από το πάρκο Gezi εκατοντάδες ακτιβιστές περιβαλλοντικών οργανώσεων που διαμαρτύρονταν για την οικοδόμηση του πάρκου.
Η διαμαρτυρία τους σύντομα εξελίχθηκε σε μια πολιτική εξέγερση χωρίς προηγούμενο εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan που διατελούσε χρέη πρωθυπουργού εκείνη την εποχή.
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι- σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας- διαδήλωσαν εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης σε ολόκληρη την χώρα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου.
Οι διαδηλώσεις αυτές, που κατέστειλαν με τη βία οι αρχές, είχαν οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 8 ανθρώπων και τον τραυματισμό 8000 και πλέον πολιτών.
Οι χώρες της Δύσης είχαν καταγγείλει τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, ενώ ο Tayyip Erdoğan είχε καταδικάσει επανειλημμένα τους διαδηλωτές χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκράτες» που προσπαθούν να υπονομεύσουν το κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης