Τελευταία Νέα
Πολιτική

SOS της Μιράντας Ξαφά για τις τράπεζες: Βρίσκονται στο παρά πέντε πριν από τα μεσάνυχτα

SOS της Μιράντας Ξαφά για τις τράπεζες: Βρίσκονται στο παρά πέντε πριν από τα μεσάνυχτα
Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να κλείσει τη συμφωνία τόνισε η πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ
SOS για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών εξέπεμψε η πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά.
Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά», η Μ. Ξαφά υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να κλείσει τη συμφωνία, καθώς οι τράπεζες βρίσκονται στο παρά πέντε πριν από τα μεσάνυχτα.
Αναφορικά με τις δόσεις προς το ΔΝΤ, η Μ. Ξαφά προειδοποίησε πως «αν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία πληρωμής, δεν κάνει αίτημα και δεν πληρώσει τη δόση, τότε θα της δοθεί περίοδος χάρητος 30 ημερών για να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Αν και τότε δεν αποπληρώσει τότε θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας. Οπότε τίθενται σε ισχύ οι λεγόμενες ρήτρες Cross default. Το θεωρούν αθέτηση πληρωμών και προς τους άλλους πιστωτές και μπορούν να καταστήσουν τις υποχρεώσεις τους άμεσα απαιτητές».
Όπως εξήγησε εν συνεχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες βάσει εγγυήσεων ενός χρεοκοπουμένου κράτους. Θα πρέπει να σταματήσει την χρηματοδότηση. Θα είναι ένα ντόμινο.
«Και αυτό θα ήταν χειρότερο για εμάς γιατί ήδη έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο δανεισμός μας από το ELA, έχουμε φτάσει στα 80 δισ., και βλέπω ότι η ΕΚΤ διστάζει να το αυξήσει κι άλλο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ασκώντας έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, διέτεινε πως είναι η γνωστή προπαγάνδα τουΣΥΡΙΖΑ κατά τη οποία για την κατάντια αυτή είναι υπεύθυνα τα μνημόνια που δήθεν εφάρμοσαν πιστά οι προηγούμενες κυβερνήσεις ξεχνώντας βέβαια ότι οι οριζόντιες περικοπές των μισθών και συντάξεων δεν ήταν απαίτηση της Τρόικας αλλά επιλογή των κυβερνήσεων επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στην επιταγή της Τρόικας για συρρίκνωση του κράτους. Οι οριζόντιες περικοπές είναι εύκολες, το να κλείσεις άχρηστους Οργανισμούς είναι πιο δύσκολο».
«Μιλάει και για την μεγάλη πτώση του ελλείμματος ξεχνώντας να αναφέρει την γιγάντωση των ελλειμμάτων και του χρέους που προηγήθηκε της έλευσης της Τρόικας και ξεχνώντας να αναφέρει ότι η ύφεση ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2008. Αυτά τα ξεχνάει και ξεκινάει από το μνημόνιο όπως και η επιτροπή της Βουλής που έχουν κάνει ξεκινάει από το μνημόνιο» ανέφερε η Μ. Ξαφά.
Αναφορικά με το ζήτημα του δημόσιου χρέους, κατέστησε σαφές πως η αναδιάρθρωσή του θα καταστεί εφικτή μόνο «εάν και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση οποία είναι τότε στην εξουσία, προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Διότι το να κόψεις το χρέος δεν σημαίνει ότι το καθιστάς βιώσιμο. Εάν τα ελλείμματα τρέχουν το χρέος θα ξαναδημιουργηθεί και πολύ γρήγορα. Επομένως αυτοί δεν έχουν κανένα λόγο να χάσουν λεφτά σε ένα καλάθι χωρίς πάτο ούτε να μειώνουν το χρέος της Ελλάδος εάν πρόκειται να ξαναδημιουργηθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης