Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η «5μερής» του Βερολίνου φέρνει πιο κοντά την συμφωνία Ελλάδος με δανειστές

tags :
Nomura: Η «5μερής» του Βερολίνου φέρνει πιο κοντά την συμφωνία Ελλάδος με δανειστές
Αβεβαιότητα επικρατεί για την «υποδοχή» της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Nomura, η οποία είδε τη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, τη Δευτέρα το βράδυ, ως ορόσημο για την επιτάχυνση των εξελίξεων.
Στην τελευταία 12σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Greece: The final countdown" (Ελλάδα: Η αντίστροφη μέτρηση), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Nomura αναφέρει ότι η έκτακτη συνεδρίαση στο Βερολίνο μεταξύ της Angela Merkel, του Francois Hollande, του Jean-Claude Juncker, του Mario Draghi και της Christine Lagarde, σηματοδότησε την έναρξη της τελικής αντίστροφης μέτρησης για το ελληνικό έπος.
Παρά της απουσία ενός επίσημου ανακοινωθέντος - οι μόνες δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση ήταν από τη γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας την ανάγκη για επιτάχυνση των ελληνικών συνομιλιών - οι πληροφορίες που διαρρέονται είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.  Οι Financial Times, αναφέρουν ότι, εκτός από τον στόχο της γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των πιστωτών, η συνάντηση είχε επίσης ως στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας, για την οριστικοποίηση ενός πλαισίου συμφωνίας η οποία θα υποβληθεί στη συνέχεια στον Έλληνα Πρωθυπουργό για έγκριση.
Αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κάποιες μικρές τροποποιήσεις, οι γενικές αρχές της προτεινόμενης συμφωνίας δεν θα υπόκεινται σε αναθεώρηση.
Από αυτή την οπτική γωνία, η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα παρουσιάσει μια τελική προσφορά προς την Ευρωζώνη (πιθανώς ήδη από σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg).
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η προτεινόμενη συμφωνία θα επιτρέπει επίσης στην Ελλάδα τη χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μέχρι ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM συνταχθεί (μετά το καλοκαίρι).
Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία με την Ευρωζώνη θα λάβει τη μορφή μιας ακόμη προέκτασης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF, μια εξέλιξη η οποία είναι μάλλον αναπόφευκτη, εξαιτίας των καθυστερήσεων που συνδέονται με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.  Επιπλέον, η αξιοποίηση των υπολοίπων κεφαλαίων του EFSF θα μπορούσε να προσφέρει μια απλή λύση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αναφέρει η Nomura.
Από τεχνικής πλευράς, οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ομάδας των Βρυξελλών έχουν καθυστερήσει, καθώς οι διαφορές σε δημοσιονομικά ζητήματα παραμένουν σημαντικές.
Ομοίως, μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό τομέα.
Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να συνεχιστούν.
Η Nomura αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να συντρέχουν ορισμένες τεχνικές προϋποθέσεις, όπως η ψήφιση από τα εθνικά κοινοβούλια, προκειμένου να υπάρξει συνολική εκταμίευση.
Επίσης, αβεβαιότητα επικρατεί για την «υποδοχή» της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αναμένονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μεγάλες.
Ήδη οι πρώτες αναφορές για ένα πιθανό τελεσίγραφο έχουν προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις από ορισμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με μερικούς να απορρίπτουν τη λογική του τελεσιγράφου (π.χ. αναπληρωτής πρωθυπουργός Γ. Δραγασάκης) και άλλους (π.χ. ο βουλευτής Ν. Νικολόπουλος) να προτείνουν πρόωρες εκλογές ως διέξοδο.
Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες προκαταρκτικές ενδείξεις ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταβάλλει προσπάθειες για να διεκδικήσει την κυριότητα της συμφωνίας, με μια νέα πρόταση της τελευταίας στιγμής που έχει ήδη υποβληθεί στους πιστωτές.
Συνολικά, η Nomura συνεχίζει να πιστεύει ότι η ισορροπία μεταξύ των αντιδράσεων μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ και στο βαθμό στον οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα της τελικής προσφοράς από την Ευρώπη θα καθορίσει κατά πόσον θα ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική οδός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης