Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΚΕΠΕ: Θετική η παρέμβαση για την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων

tags :
ΚΕΠΕ: Θετική η παρέμβαση για την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων
Το ΚΕΠΕ πραγματεύεται το θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων/οικονομικών δραστηριοτήτων
Θετικά αποτιμά το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των «κλειστών» αγορών.
Ειδικότερα, σε ειδική της έκθεση, το ΚΕΠΕ εστιάζει στις επιπτώσεις του βαθμού απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.
Όπως εξηγείται, η έκθεση πραγματεύεται το σημαντικό θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων/οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των αγορών και της διαμόρφωσης ενός πιο ανταγωνιστικού και περισσότερο ευέλικτου περιβάλλοντος.
Η εργασία, συνεχίζει το ΚΕΠΕ, αποτελεί την πρώτη συστηματική αξιολόγηση των πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών, με τη χρήση αναλυτικών μεθόδων που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην περίπτωση της Ελλάδας.
Αρχικά, καταγράφονται οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, που προέκυψαν με αφετηρία το Νόμο 3919/2011: «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων».
Στη συνέχεια, τονίζει το ΚΕΠΕ, οι μεταρρυθμίσεις αυτές αξιολογούνται ποιοτικά με βάση τον Οδηγό Αξιολόγησης των Συνθηκών Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και ποσοτικά με τον υπολογισμό ενός σύνθετου δείκτη ρύθμισης.
Επιπλέον, επιχειρείται μία εκ των προτέρων προσέγγιση των αναμενόμενων επιπτώσεων σε βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως η απασχόληση, οι τιμές και η οικονομική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης